Više od 60.000 radnika bez doprinosa

Više od 60.000 radnika u Republici Srpskoj ne može da ovjeri zdravstvenu knjižicu ili ostvari penziju, a ovaj trend je u posljednje vrijeme posebno vidljiv u javnim preduzećima i ustanovama, što ranije nije bio slučaj.

Republika Srpska 05.01.2015 | 09:25
Više od 60.000 radnika bez doprinosa

Ovo je potvrdila Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske, koja je naglasila da je ovaj negativni trend sa dugovanjem za doprinose posebno izražen u sektoru zdravstva.

"Pored zdravstvenih ustanova, gdje prednjače bolnice koje doprinose radnicima ne uplaćuju i po pet godina, radnici u 'Željeznicama RS' ne mogu da ostvare penziju zbog duga za doprinose, a bilo je, takođe, problema i u 'Poštama Srpske' sa kašnjenjem za doprinose", kazala je Mišićeva.

Miodrag Femić, potpredsjednik Unije sindikata zaposlenih u zdravstvu Republike Srpske, kazao je da je situacija sa dugom za doprinose sve teža i da trenutno hiljade zdravstvenih radnika rade na crno.

"Zdravstvenim radnicima u pojedinim ustanovama u Republici Srpskoj kasne i do tri plate, a doprinose ne uplaćuju za oko 85 odsto zaposlenih u ovoj oblasti", kazao je Femić, dodajući da neke zdravstvene ustanove kasne po nekoliko mjeseci, dok neke godinama ne uplaćuju doprinose.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je saopšteno da je dug ovoj instituciji za doprinose za zdravstveno osiguranje premašio 230 miliona maraka.

"S ovim iznosom Fond bi mogao, primjera radi, da finansira čak dvije godine pružanje zdravstvenih usluga u 54 doma zdravlja u Srpskoj i slično", slikovito su ilustrovali u Fondu.

Darija Filipović, portparol Fonda, kazala je da se svaka neredovna uplata doprinosa direktno odražava na kvalitet pružanja zdravstvene zaštite i cijeli zdravstveni sistem se dovodi u nepovoljan položaj.

"Dugovanja za doprinos mogu dovesti u pitanje redovno snabdijevanje bolnica lijekovima", kaže Filipovićeva.

Ona je istakla da prihodi zaposlenih čine više od 85 odsto prihoda Fonda, što znači da radnici gotovo sami finansiraju zdravstveni sistem Republike Srpske, zbog čega se svaka neredovna uplata za ove kategorije osiguranih lica odražava na kvalitet i dostupnost zdravstvene zaštite.

"Ako se uzme u obzir da oko 60.000 radnika u Republici Srpskoj trenutno ne može da ovjeri knjižicu zbog neredovne uplate doprinosa, Fond samo po tom osnovu na mjesečnom nivou gubi oko 9,8 miliona KM", precizirala je Filipovićeva.

Tihomir Joksimović, portparol Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranja Republike Srpske, kazao je da ukupni, akumulirani dug za doprinose prema ovom fondu iznosi preko 400 miliona KM.

"Doprinos za penziono osiguranje se ne plaća mjesecima, pa i godinama. Taj dug nam u velikoj mjeri otežava isplatu penzija. Trenutno imamo oko 248.000 korisnika penzija u Republici Srpskoj", kazao je Joksimović.

Obavezna ovjera

Značajan broj radnika, iako za njih nisu redovno uplaćivani doprinosi, koristi zdravstvenu zaštitu o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Fond ovjerava knjižicu bez obzira na uplaćene doprinose djeci do 15 godina, trudnicama, porodiljama, oboljelim od malignih bolesti, dijabetesa, zaraznih bolesti, mentalnih bolesti, progresivnih mišićnih oboljenja, ratnim vojnim invalidima, licima sa transplantiranim organima, kao i licima starijim od 65 godina koja imaju rješenje Centra za socijalni rad.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Logika..

05.01.2015 09:34

Moj komsija prije dva dana sav radostan kaze da je od ove nove godine najzad osiguran.. Poslije 16 GODINA krvavog rada kod jednog privatnika. Uzgred taj dan je isao kod doktora, otisla kicma..

ODGOVORITE
Name

RSPhantom

05.01.2015 10:04

Ja vec tri godine nemam zdravstvenog,uplacuje unazad zdrastveno.Kad prodje par mjeseci,onda uplati. Sad je i minimalac postao neredovan.Ja mislim da je vreme da se poveca minimialac sa 400km,na 600km. Bar bi se moglo nekako ziviti. To je sve drzava kriva,dozvolila im da rade sta hoce,niko nikoga ne tereti i jos je zakon donesen.

ODGOVORITE
Name

Ministar

05.01.2015 10:11

Reformu cu da sprovedem. Poceo sa Banjom pa preko Istocnog Sarajeva i Klinickog centra Banjalukastigao do Instituta za javno zdravstvo. Trebace mu 12 mandata da do Fonda i Ministarstva zdravlja stigne

ODGOVORITE
Name

banjevax

05.01.2015 10:32

Sta ocekivati od pljackaske vlade koja podrzava izrabljivanje naroda i unistavanje nacije. Ovako se ne brani i ne cuva RS. A ministar zdravlja Gustav Bogdanic brine kako ce Skrbica da zadovolji...bljak!!

ODGOVORITE
Name

Ja

05.01.2015 11:01

Neka zahvale baji sto nemaju godinama osiguranje. Ti istice sto nemaju su i glasali za istog

ODGOVORITE
Name

posteno

05.01.2015 15:14

Radnici zaposleni u zdravstvu imaju platu u prosjeku 950 km, liječe se besplatno njima ne uplacuju osiguranje- i ne treba im. Policija ima platu oko 1000 km imaju tetku i strinu u zdravstvu ni njima ne treba, dodju u uniformi i imaju prednost. Skolstvo ima platu oko 1100 nekako se provlače, na srecu nisu ni bolesni. Ovi sto ne rade, oni uglavnom nemaju blize rodbine u zdravstvu, jer da su je imali, negdje bi se zaposlili.

ODGOVORITE
Name

Vojislav

05.01.2015 17:09

Evo, ne mogu se ovjeriti knjižice ni u RTRS-u. Počelo je propadanje dodikove firme.

ODGOVORITE