Češki potpukovnik: Vraćam ordenje zločinačkoj NATO alijansi

Bivši češki vojni lekar, potpukovnik Marek Obrtel, koji je služio na Kosovu, u BiH i Avganistanu, i nekoliko puta odlikovan, zatražio je u otvorenom pismu ministru odbrane Martinu Stropnickom da mu se ordenje - oduzme. U obrazloženju navodi da se na to odlučio kada je shvatio da je NATO zločinačka organizacija.

Svijet 04.01.2015 | 10:14
Češki potpukovnik: Vraćam ordenje zločinačkoj NATO alijansi

Češko ministarstvo odbrane je saopštilo da ordenje Obrtelu ne može da oduzme, već da on treba da ga - vrati, "o čemu će mu izdati pismenu potvrdu".

- Odričem se ratnih odlikovanja - Direktan impuls da ovo uradim jeste trenutna politička situacija u svetu.

Ovim gestom Obrtel, kako navodi, želi da izrazi neslaganje sa politikom SAD prema Rusiji i zemljama Evropske unije, kao i posledicama te politike. Ogorčen je, navodi, zbog dezinformacija i informativnog embarga na Zapadu kada se radi o ključnim pitanjima vezanim za trenutnu geopolitičku i vojnu situaciju u svetu. One koji to čine smatra krivim što može doći do globalnog konflikta SAD i Rusije, a pre svega na teritoriji Evrope.

- Ako ordenje ne mogu da mi oduzmu, onda ću ga Ministarstvu poslati u kutiji. Ja ga, prosto, ne želim! - poručio je Obrtel.

U misijama NATO-a odlikovan je četiri puta. Vodio je 11. poljsku bolnicu u Avganistanu i bio u misijama na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

Obraćajući se svom ministru odbrane Obrtel, između ostalog, u otvorenom pismu ističe:

- Ratna odlikovanja vraćam jer se duboko stidim što sam služio zločinačkoj organizaciji kakva je NATO sa SAD na čelu. Ovim činom želim da izrazim i apsolutno neslaganje sa politikom SAD prema Rusiji, zemljama EU i svom slobodnim i suverenim zemljama sveta sada i u prošlosti, a pre svega sa posledicama te politike.

Zatim Obrtel navodi detalje iz svoje karijere:

- Završio sam Vojnu lekarsku akademiju i postao vojni lekar sa diplomom Karlovog univerziteta u Pragu, potpukovnik sam Armije Češke Republike, sada u rezervi, i tokom službe sam obavljao neke od najviših dužnosti u našoj armiji kada je zdravstvo u pitanju. Među najznačajnije spada vođenje kontingenta Armije Češke Republike u Avganistanu i dužnost načelnika 11. poljske bolnice u toj zemlji... Tokom karijere sam se, u okviru vojnih operacija, upoznao i sa dešavanjima u Bosni i Hercegovini i drugim delovima bivše Jugoslavije, ali pre svega na Kosovu... Baš tamo u meni se rodila sumnja da put kojim idemo (učešće u vojnim operacijama pod vođstvom NATO) nije ispravan...

Objašnjava i zašto je doneo odluku o vraćanju ordenja:

- Slaba uteha da mi je kao lekaru misija da pomažem bolesnima, ranjenima i svima koji su konfliktom pogođeni, nekoliko godina me je sprečavala da u punoj meri shvatim da je to što radi NATO, a pre svega SAD, u mnogim zemljama sveta puka opijenost moći i, pre svega, namerno izazivanje konflikata i imperijalistička politika koja ne zna za granice... Gde god da sam se našao u svetu, nisam izbegavao kontakt sa lokalnim stanovništvom, radilo se o pružanju medicinske pomoći ili, jednostavno, o razgovoru prilikom slučajnih susreta ili uzajamnih poseta. Tako da nisam bio upućen samo na informativne izvore bliske NATO-u, već sam bio u mogućnosti da analiziram situaciju iz svih uglova.

A prelomilo je ono što je doživeo na našim prostorima:

- U zemljama bivše Jugoslavije sam imao tu prednost da sam brzo savladao lokalni jezik dovoljno dobro da bih vodio osnovnu komunikaciju. To mi je dalo mogućnost da shvatim besmisao onoga što radi NATO, a pre svega SAD, u okviru čitavog niza veštački izazvanih sukoba sa ciljem destabilizacije zemalja koje nisu htele da budu poslušne lutke i vazali SAD. Deo te mašinerije sam, nažalost, bio i ja.

UKRAJINA I AMERIČKI IMEPRIJALIZAM

Nije, navodi u pismu potpukovnik Obrtel, spreman da bude poslat u još jedan rat koji je, kaže, proizveo američki imperijalizam - na istok Ukrajine:

- U tom konfliktu radi se o nečem potpuno drugom nego što je odbrana ljudskih prava i sloboda, u ime kojih je Amerika već uništila toliko zemalja... Čovek ne mora biti stručnjak iz politikologije ili sociologije da bi shvatio ko je tu agresor i zašto, a ko se brani. Za to je dovoljan zdrav razum, malo inteligencije i sposobnost da se vesti iz raznih izvora povezuju u smisleni kontekst. Ja sam to učinio i zato ne mogu i neću dalje da nosim ratna odlikovanja iz operacija NATO. Na levoj strani moje oficirske uniforme nema mesta za njih sve dok Sjedinjene Američke Države i njima slični vode NATO.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

alexbn

04.01.2015 10:12

Svaka cast gosp. Marek Obrtel!

ODGOVORITE
Name

rodjo

04.01.2015 10:20

Sve cestitke za gospodina potpukovnika u pitanju je karakter,moral,iskrenost,ljuskost itd..,Nesto nema komentara od ovih BAKIROVIH.

ODGOVORITE
Name

BOA

04.01.2015 10:42

Da je vise ovakvih koji shvataju sustinu postojanja NATO. Bravo.

ODGOVORITE
Name

LUCIFER

04.01.2015 14:42

GOSPODIN JE TEK SKONTAO KADA SU RAKETIRALI SRBIJU I KADA SU U PITANJU BRAĆA RUSI ,A OSTALO ŠTO JE BILO PO AVGANISTANU ,BOSNI,IRAKU ,PALESTINI POD POKROVITELJSTVOM AMERIKE,ČEČENIJU DA I NE SPOMINJEM OD STRANE RUSA.TO JE ZA NJEGA SVE NORMALNO I TU GA NIJE BILO STID UČESTVOVATI. MORALAN SI NEMA ŠTA ,TEK KAD SI OTIŠAOU PENZIJU TI BI NEŠTO DA KAŽEŠ.UZ ODLIKOVANJA ZAŠTO SE NISI ODREKAO PENZIJE KOJU SI SA NJIMA ZARADIO

ODGOVORITE
Name

Rusi i Ameri

04.01.2015 18:33

Nema vise Varsavskog pakta te Rusija je nebitan faktor. Samo na prostoru bivse Jugoslavije uznemiri ljude: jedne zbog Cirilice, a druge zbog vremena izvoza u Rusiju iz SFRJ-a. Tad su vasi roditelji napravili kuce u kojim mnogi od vas jos zive. Nego ovom se smucio sav gnjilez. Bas citah cables wikilealsa. Kakogod koje dobio orden ima pravo i da ga vrati.

ODGOVORITE
Name

Oštra Luka

04.01.2015 21:21

Ispravan momak.

ODGOVORITE
Name

Neđo.5Januar 2015

05.01.2015 10:54

Replika,Luciferu,šta pričate o penziji g Mareka kad gospodin radi kao doktor u sklopu Češke vojske kao lekar,poštovani,Marek da su svi kao i ti ne bi došlo do rata u svetu,nego bi bilo mir i spokojstvo.Vrenije tvoj ponos nego,Američko brezvredno gvožđe štoćeš okačiti na svoju uniformu.Svatiće,EVROPA skime ima posla ali će biti kasno kada se razori svet.Nato je alijanasa je stvorena od,Amerike.Dobro svet zna da,Amerika ima veliku vojnu industriju.Amerika stvara ratove da svoju staru voju opremu prodaje ,onim zaraćenim stranama koje su na strani,Nato alijanse Amerika je kriva za rat u Iraku, Libiji, Jugoslaviji.Amerika je uzela 17/% Srpske teritorije u srpskoj pokraini na,KosovuSada to radi,Amerika u,aukrainiMorate da znate,Amerika je dužnik najveći na svetu,ona ne može bez ratova,doću i njima crni dani ništa nije večno. Ne dajte se braćo Rusi, podržavam Putina i Ruski narod jer su Amerikanci paraziti.

ODGOVORITE