Više od polovine građana vjeruje u pun mandat Vlade

Više od polovine građana Srbije vjeruje da će vlada premijera Aleksandra Vučića odraditi pun četvorogodišnji mandat, a 86 posto je reklo da se ne slaže da Srbija prizna Kosovo zarad ulaska u Evropsku uniju, pokazuje istraživanje koje je za "Politiku" uradila agencija "Faktor plus".

Srbija 03.01.2015 | 09:13
Više od polovine građana vjeruje u pun mandat Vlade

U istraživanju sprovedenom između 21. i 29. decembra, na uzorku od 1.100 građana, 51 posto anketiranih misli da će Vučićeva vlada odraditi pun mandat, do 2018, negativno je odgovorilo 15 posto, 14 posto kaže "vjerovatno da", 12 posto "vjerovatno ne", dok osam posto nije imalo stav.

Na pitanje da li se slažete da Srbija zvanično prizna Kosovo zarad ulaska u EU, čak 86 posto anketiranih se nije složilo, devet posto se slaže, a pet posto nije sigurno, prenijela je današnja "Politika".

Ukupno 26 posto ispitanih misli da će Brisel tražiti od Srbije da formalno prizna Kosovo kao državu da bi ušla u EU, 25 proceneta misli da se to neće desiti, vjerovatno ne je odgovorilo 24, a vjerovatno da 18 posto.

Za nastavak evropskog puta Srbije opredijelilo se 65 posto ispitanih, dok je 20 posto za potpuni prekid i političku neutralnost.

Na listi političara koji su ostavili najpozitivniji utisak u 2014. godine, daleko na prvom mjestu je Aleksandar Vučić sa 56 posto, a slede Ivica Dačić sa 10, Tomislav Nikolić sa osam i Bojan Pajtić sa šest odsto.

Najnegativniji utisak ostavili su sa po 17 posto Pajtić i Zoran Živković, a slijede Boris Tadić sa 14, Dačić i Vojislav Šešelj sa po 11 i Nikolić sa 10 posto.

Predsjednik Nikolić je, u ocjenjivanju od jedan do pet, dobio prosječnu ocjenu 2,4. 

Kada je riječ o vladi, premijer Vučić je dobio prosječnu ocjenu 4,1, a od ministara slede Zlatibor Lonča sa ocjenom tri, Dačić, Rasim Ljajić i Bratislav Gašić sa po 2,8, Jadranka Joksimović i Dušan Vujović sa po 2,7.

Najlošije su ocijenjeni Snežana Bogosavljevih-Bošković sa prosečnom ocjenom 2,2 i Velimi Ilić sa dva.

Na pitanje koji su događaji u Srbiji obilježili 2014., uz mogućnost više odgovora, 75 odsto anketiranih je navelo velike popolave u maju, 51 odsto vojnu paradu sa specijalnim gostom Vladimirom Putinom, 43 odsto samit u Beogradu, 35 posto smanjenje plata i penzija, 33 posto višemjesečni štrajk advokata...

Najjači utisak u svijetu ostavilo je prisajedinjenje Krima Rusiji i sukobi u Ukrajini (71 posto) i rusko odustajanje od Južnog toka (35 posto), u vezi čega 48 odsto ispitanika smatra da je krah Južnog toka posljedica odnosa među najvećim silama, 23 posto da su krivi EU i SAD, a 21 posto da je kriva Rusija.

U ovoj, 2015. godini, građani najviše strahuju od produbljivanja ekonomske krize (38 posto), gubitka posla (37), daljeg pada životnog standarda (35 posto), elementarne nepogode (27 odsto), od produbljivanja sukoba između Zapada i Rusije (21 posto).

Kada je riječ o projektu "Beograd na vodi", 38 odsto ispitanih veruje da će biti završen u roku (osam do 10 godina), 32 odsto da će biti završen ali ne u predviđenom roku, dok 30 smatra da nikada neće biti završen, pokazalo je istraživanje koje je za "Politiku" uradila agencija "Faktor plus".

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar