Već dugo čekamo reformsku Vladu

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Predrag Zgonjanin ocijenio je da je 2014.godina bila veoma teška za privrednu zajednicu, s brojnim problemima, koje su povećale prvo majske, a zatim i avgustovske poplave.

Republika Srpska 01.01.2015 | 19:36
Već dugo čekamo reformsku Vladu

"Te elementrane nepogode su uništile ogroman broj preduzeća, a njihova obnova nije bila moguća bez pomoći vlasti", rekao je Zgonjanin.

I dok su građani koji su osjetili posljedice poplava dobili određenu pomoć, samo manji broj preduzeća je uspio da se vrati u proizvodni proces, a ostali su, kaže, propali ili im prijeti takva sudbina.

Takođe, Zgonjanin ukazuje da je 2014. bila samo jedna u nizu kriznih godina koje su preduzeća u Srpskoj dovela u situaciju da nemaju investicija, da se nisu otvarale nove firme i nema ni domaćih ni stranih investicija koje bi „pojačale“ privrednu aktivnost.

"Nismo sigurni da će privreda sa sadašnjim izdacima, parafiskalnim i fiskalnim nametima moći puniti budžet. Imamo ogroman problem", naglasio je on.

Privrednici čekaju već nekoliko godina, navodi, da se pojavi vlada koja je spremna rizikovati svoje pozicije za te neophodne reforme.

I novi zakon o radu, na kojem insistira privredna zajednica, bio je blokiran u prošloj godini.

O tom zakonu se priča već dugo, radna verzija novog zakona bila je jedno vrijeme u fokusu javnosti, ali se, podsjeća, o tome zatim prestalo pričati.

"Jasno je da nema dovoljno volje i da se taj teški put prebrodi", zaključio je predsjednik Unije udruženja poslodavaca Predrag Zgonjanin.

 

Izvor: Fena

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

sirogojno

01.01.2015 19:04

Pa sta on hoce vise jbg...zakon o radu ...pa postoji zakon vec ti isti poslodavci ga se ne pridrzavaju...

ODGOVORITE
Name

граф

01.01.2015 19:05

Кога представља овај лик, ако је истина да он није привредник, нема своје предузеће, он је изгледа задужен да и ово права која имају радници укине и онда можемо прогласити да смо дефинитивно у феудализму, радник више нема никаква права????

ODGOVORITE
Name

Radnik

01.01.2015 19:49

Unija udruženja poslodavaca je skup mafijaša ove države. Niko od poslodavaca ne poštuje sadašnji zakon o radu zato kad god izbije kakav spor na sudu oni gube. Novim zakonom žele radnika pretvoriti u roba bez ikakvih prava. Nema države zato lopovi haraju. Radnik radi prekovremeno 100 sati niko ništa ne plaća, mafijaši se bogate a radnici sirotinja.

ODGOVORITE
Name

Reality Show

01.01.2015 20:05

Ovaj "reality show" će se morati prekinuti. Ovdje neće biti bolje dok inženjeri i majstori ne preuzmu državu u svoje ruke. Manuelni radnici će morati da rade ono što im se kaže a ostali neka idu tražiti gdje mogu mlatiti praznu slamu i prodavati maglu, i biti za to najbolje plaćeni. U državi koja će biti skrojena po volji inženjera i majstora, za ostale će biti malo mjesta. Mogu čistiti ulice, održavati zelene površine, čuvati stoku itd (raditi kao čuvari materijalnih dobara ne mogu, jer bi sve pokrali)

ODGOVORITE
Name

MAJSTOR

01.01.2015 20:42

TESKO PRIVREDI I RADNICIMA SA OVAKVIM PROTUVAMA I KOMORAŠIMA. DJURIĆ I ZGONJANIN POKRALI RADNIKE PA SAD HOĆE ZAKON DA IM DAJU OTKAZE, BEZ OBEŠTEĆENJA.

ODGOVORITE
Name

OBRAD

01.01.2015 20:59

NIJE ZGONJANIN NIKAKAV POSLODAVAC. ON SE JEDVA ZAPOSLIO U PREDSTAVNIŠTVU FIRME SA DVOJE ZAPOSLENIH. ON I NJEGOV ŠEF. ALI HOĆE DA MAZNU KONCESIJE.

ODGOVORITE
Name

rodjo

01.01.2015 21:05

Pojedince ne mogu da shvatim sta uopste hoce?Sa jedne strane podrzavaju Amere i novi svjetski poredak,gdje bogati postaju jos bogatiji a siromasni jos siromasniji.Sa druge strane borba za Radnicka prava,kao nekad u samoupravljanju.Nazalost to jedno sa drugim ne ide.Ili kao ne treba nam Jugoslavija,a da mi je da Bosna buda kao Jugoslavija u malom....

ODGOVORITE
Name

radnik

01.01.2015 21:10

Poslodavci u RS su najobičniji bagrovi. Većinosm su nepismeni a od obraza ni traga. A Mile im je postavio uslove takve da ako nisi mafijaš nema šanse da opstaneš. Ili će opet biti samoupravljanje ili je drugo poluvrijeme neizbježno.

ODGOVORITE
Name

kks

01.01.2015 23:12

Ti išta da znaš ne bi te Slovaci otjerali iz Celexa ko kera!!!

ODGOVORITE
Name

dss

01.01.2015 23:19

U Titovom sistemu je bilo radnicko samoupravljanje,i znalo se. Politicari su krali ali su i nama radnlcima dali. A sad vam je politicko samoupravljanje,oni kradu a radniku nista ne daju,ijos radnicima nametli poreze,poskupljenja ikojekakve dace pa sad radnik samo place i vice Mi smo ugrozeni,aj Dodo i Zeki malo odrjesite kesu i za ovu radnicku sirotinju.Prije nije bilo nikakvi reformi a sad se u Dodi noj vlasti stalno nesto refomormise,a para nema za radnike,niti ce ih biti. Sta ce jadnom radniku novac kad nezna raskosno da zivi.Nauc io radnik da se pati pa ste ces.Nedaj se Dodo care da te radnici prevare.

ODGOVORITE
Name

prijedor

01.01.2015 23:47

OVAJ JE PAVIĆEV POTRČKO,INAČE LJIGA.

ODGOVORITE
Name

propalica

02.01.2015 06:47

Ima li kod nas normalnih poslodavaca, ima li neko njegovu sliku, da vidim jednog normalnog, častio bih pošteno ili ću odraditi za njega, radim po satu za 1 KM, tako sam već navikao.

ODGOVORITE
Name

kravar

02.01.2015 19:43

On sad cuva krave u Topoli

ODGOVORITE