Crni mladić upucan u leđa

Izveštaj sa obdukcije nenaoružanog crnog mladića kojeg je 11. avgusta u Los Anđelesu ubio beli policajac je pokazao da je on ubijen metkom u leđa, objavili su američki mediji.

Srbija 30.12.2014 | 09:09
Crni mladić upucan u leđa

U kopiji izveštaja, kojeg je na svom sajtu objavio list "Los Anđeles Tajms", navodi se da je Ezel Ford upucan iz vatrenog oružja tri puta, u leđa, u ruku i u abdomen, prenela je agencija AFP.

Rana na leđima ukazuje na to da je Ford upucan iz blizine, pokazala je obdukcija.

Fordova smrt samo je jedna od niza sličnih slučajeva u SAD ove godne, u kojima su beli policajci u spornim situacijama ubili nenaoružane Afroamerikance.

Širom SAD održane su demonstracije čiji učesnici tvrde da su policajci koristili neproporcionalno veliku silu protiv crnaca u slučajevima kao što su smrt Erika Garnera u NJujorku u julu, kao i Majkla Brauna u Fergusonu u avgustu. U oba slučaja je porota odlučila da se policajcima neće suditi.

Forda, koji je imao 25 godina kad je ubijen i navodno je bio mentalno bolestan, ubila su 11. avgusta dvojica policajaca u patroli u južnom predgrađu Los Anđelesa. On je bio sam, nenaoružan i hodao je pločnikom. Policija Los Anđelesa tvrdi da se Ford fizički suprotstavio policajcima i da je jednom od njih pokušao da otme pištolj.

Obdukcija tela Ezela Forda je objavljena zato što su se građani žalili na manjak transparentnosti u policijskim istragama, a gradonačelnik Los Anđelesa Erik Garseti je obećao da će taj izveštaj biti objavljen do kraja godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar