Je li bolnički račun napumpan?

Lečenje devojčice Tijane Ognjanović u SAD je, navodno, plaćeno 1.112.000 dolara, ali policija veruje da taj račun nije mogao da bude veći od 300.000 dolara.

Srbija 30.12.2014 | 07:30
Je li bolnički račun napumpan?

- Lekari iz Hjustona su u nezvaničnim razgovorima saopštili da desetak dana lečenja, do 15. juna 2013, kada je Tijana preminula, ne može da košta više od 300.000 dolara. Pitanje je šta je sa razlikom od oko 800.000 dolara. Njeni roditelji Jelena i Nebojša nisu pokazali račun iz bolnice iako im je zatražen. Oni samo imaju fakturu poslatu faksom iz Hjustona, u čiju se verodostojnost sumnja - kaže izvor „Blica“.

Kako „Blic“ saznaje, Ognjanovići su na račun bolnice u Hjustonu pre puta 3. aprila 2013. uplatili depozit od 500.000 dolara. Ostatak do sume od 1,112 miliona dolara je plaćen tek po povratku Ognjanovića u Beograd 2. avgusta, i to na osnovu fakture u čiju ispravnost policija sada sumnja.

Nebojša Ognjanović je na saslušanju u policiji 26. decembra upitan kako mu je uopšte dozvoljeno da napusti bolnicu u Hjustonu i izađe iz SAD ako prethodno nije platio ceo račun. On je odgovorio:

- Imali su razumevanje za mene. Platio sam ostatak 2. avgusta 2013. iz Srbije.
U Višem tužilaštvu u Beogradu potvrđeno nam je da će oni tražiti sve inostrane račune porodice Ognjanović, što sada imaju pravo preko međunarodne pravne pomoći. Najjednostavnije bi bilo da Ognjanovići potpišu saglasnost da se tužilaštvu dostavi račun iz bolnice u Hjustonu, kao i izvod otkrivenog računa u američkoj banci. Oni to zasad nisu uradili.

Neobjašnjeni računi

Roditelji objavljuju da je za operaciju Tijane Ognjanović neophodno 750.000 evra

Do aprila pred put na računu prikupljeno 2,58 miliona evra u Komercijalnoj banci

Jelena Ognjanović otvara svoj račun u Komercijalnoj banci i prebacuje sa Tijaninog računa 932.70 i 332.000 evra

Nebojša Ognjanović otvara račun u Srpskoj banci sa 7.400 evra

Roditelji kažu da su desetodnevni boravak u bolnici u Hjustonu i ugradnja mehaničke pumpe za srce koštali 1,1 milion dolara. Zakazanu operaciju Tijana nije dočekala

Policija je u međuvremenu utvrdila da je sa računa Jelene Ognjanović u američkoj banci „Dž. P. Morgan Čejs“ na račun Nebojše Ognjanovića u Srpskoj banci uplaćeno 100.000 dolara posle Tijanine smrti. Takođe je otkriveno da je otac Tijane otvorio račun u Srpskoj banci sa 7.400 evra. Za te dve sume zasad je podneta krivična prijava.

Otac devojčice je na saslušanju u policiji tvrdio da je tih 100.000 dolara dao njegov prijatelj u Beču, koji ih je sa računa jedne austrijske banke poslao na račun Jelene Ognjanović u SAD. Policija je prikupila podatke da su Jelena i Nebojša Ognjanović često odlazili u Beč, a tužilaštvo sada može da zatraži račune u bankama u SAD i Austriji.

Ognjanovići su dva puta saslušavani u policiji, a poslednji put 26. decembra, kada je protiv njih podneta krivična prijava za prevaru. Tada su odbili poligrafsko testiranje.

Na prvom saslušanju su tvrdili da za pomoć njihovoj ćerki postoje dva računa u Komercijalnoj banci. Jedan račun se od početka vodio na ime Tijane Ognjanović i na njemu je sakupljeno 2,58 miliona evra. Drugi račun je otvoren pred put u SAD, aprila 2013. godine, na ime Jelene Ognjanović, na koji je sa računa njene ćerke prebačeno ukupno 1.264.700 evra.

Ognjanovićima su na ruke u Americi dati čekovi u ukupnoj vrednosti od oko 50.000 dolara, ali koliko je tačno novaca sakupljeno i koliko se nalazilo u američkoj banci neće se znati dok tužilaštvo ne dobije odgovor posredstvom međunarodne pravne pomoći.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar