Ciklon “Ines” donosi minus 20ºC

Bosnu i Hercegovinu, kao i region, zahvatio je ciklon "Ines", koji u narednih nekoliko dana donosi dosta snijega i temperature koje će se spustiti i do 20 stepeni ispod nule, upozoravaju meteorolozi.

Bosna i Hercegovina 29.12.2014 | 13:39
Ciklon “Ines” donosi minus 20ºC

"Niske temperature očekuju se do 4. januara 2015. godine, a kretaće se od minus tri do minus 13 stepeni Celzijusovih, a u Hercegovini od minus sedam do minus jedan stepen ispod nule", saopštili su iz Hidrometeorološkog zavoda FbiH.

Od 5. januara iduće godine čeka nas nagli prestanak padavina i rast temperatura, pri čemu prosječne temperature prognoziraju od minus pet do nula stepeni, a u Hercegovini od tri do šest stepeni Celzijusovih.

Milica Đorđević, dežurni meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS, kaže kako će najveći minusi biti u posljednjoj noći ove i prvom danu nove godine.

"Ciklon 'Ines' donosi hladan artički vazduh, koji se spušta sa krajnjeg sjevera Evrope i koji će u narednih šest dana donijeti hladno vrijeme. Temperature će opadati i neće rasti iznad nule. U noći sa 31. decembra na 1. januar jutarnja temperatura će biti od minus 10 do minus 15 stepeni, a u višim predjelima i do minus 20 stepeni", kazala je ona.

Ipak, kako je poručila, nema potrebe za podizanjem panike, jer su prije samo nekoliko godina bilježene mnogo niže temperature i veće visine snijega.

Tradicionalno, sa prvim većim nanosima došlo je i do problema u odvijanju saobraćaja, posebno preko planinskih prevoja.

Na magistralnom putu Prozor - Jablanica, na samom ulazu u Prozor, saobraćaj je bio obustavljen zbog izvlačenja šlepera koji je ostao zaglavljen na cesti, a na prevoju Makljen formirane su kilometarske kolone.

Velike količine snijega pale su na području prevoja Čemerno pa se saobraćaj odvija otežano, a ništa nije bolje ni na području Šipova, Kupresa, Mliništa, Podbrda i Gacka, gdje je duvao jak vjetar, koji stvara nanose na putu.

Nešto više od deset centimetara snijega u Foči bilo je dovoljno da se pojave problemi i dvosatno kašnjenje autobusa koji su u ovo mjesto stizali iz pravca Hercegovine.

U noći između subote i nedjelje u Trebinju je počeo padati prvi ovogodišnji snijeg, ali ga je u centru grada otopila kiša, dok se zadržao u prigradskim naseljima.

Snijeg je prekrio i ostale krajeve istočne Hercegovine, ali nije pričinio štetu niti je otežao putne komunikacije, osim na prevojima Žegulja, izmedu Ljubinja i Stoca, i Morina, između Nevesinja i Uloga.

Nekoliko centimetara snijega je palo i u Mostaru, gdje je broj automobila na cesti znatno smanjen, jer mnogi vozači iz ovog grada nisu posebno vješti po snijegu, a nedostatak zimske opreme još je jedan razlog tome.

U Banjaluci i Sarajevu za sada nema problema na putnim komunikacijama, kao ni na aerodromima.

Sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu su poručili kako padavine i promjena vremena nisu omeli avione da slijeću i polijeću na vrijeme.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

kk

29.12.2014 07:30

Ne da se Ines !!!

ODGOVORITE
Name

ŽIKA P

29.12.2014 09:25

INES, -20,SAMO ZA 85% GRAĐANA IZ REPUBLIKE SRPSKE.ZA 25%PENZIONERA, 25%NEZAPOSLENIH NA BIROU ZA ZAPOŠLJAVANJE, 20% OSNOVACA-SREDNJOŠKOLACA-STUDENATA, I 15% ONIH RADNIKA ČIJA PRIMANJA DOSTIŽU MAKSIMALNIH 380,00KM. A ZA 15% (PREDSJEDNIKA, POSLANIKA, ČLANOVA I OSTALIH PARAZITA9 nema - (minusa) već plus od nekih sto, dvjesta, trista hiljada ili miliona.

ODGOVORITE
Name

bojan

29.12.2014 09:56

to je sve normalno, nista novo!

ODGOVORITE
Name

super hik

29.12.2014 10:19

Ove putare uvijek snjeg iznenadi.

ODGOVORITE
Name

Boki

29.12.2014 10:25

Sve je to "Baja" kriv...

ODGOVORITE
Name

Geography

29.12.2014 11:00

ovo je sasvim normalno vrijeme za ovo doba godine. Kod nas u zadnje vrijeme temperatura se u decembru i januaru spusti ispod -5 i padne oko 30 cm snijega odmah neka upozorenja, meteo alarmi kao da živimo na jugu Grčke ili Turske.

ODGOVORITE
Name

boki

29.12.2014 11:07

Pa narode Dodo Baja je gladan covjek koji se nikad ne moze najesti i napiti zato nema osjecaja za nikoga. Njemu je bitno da za njega mora sve biti, a sirotinja neka gladuje nek se smrzava i nek crkava. On misli da ako nema sirotinje njemu ostaje sve aallliiii ako sirotinja nestane ko ce ga hraniti. Sto on ne bi napravio kuhinju za gladne, jer on sigurno ima da moze da nahrani pola Bosne, a neka su oni iz Federacije slicni njemu, isto i za njih vazi.

ODGOVORITE
Name

vanzemaljac

29.12.2014 11:31

Sta me boli briga, meni je svejedno kako je vama na zemlji. Neka vas politicari i meterolozi utjese da se i ovo mora trpiti.

ODGOVORITE
Name

srajko

29.12.2014 11:38

Narode, gdje se može naći mazuta za grijanje.

ODGOVORITE
Name

fočko

29.12.2014 11:49

U Foči je visina snijega 34 cm.

ODGOVORITE
Name

SAŠA

29.12.2014 12:57

NE DAJ SE ŽELJKA (D).

ODGOVORITE