U RS bez kazni, u Srbiji po džepu!

Nijednom poslaniku u Narodnoj skupštini RS od njenog nastanka nije izrečena kaznena mera udaljenja sa sednice, koja je predviđena poslovnikom u slučaju da poslanik remeti rad skupštinskog zasedanja.

Republika Srpska 28.12.2014 | 15:35
U RS bez kazni, u Srbiji po džepu!

Isto tako, nijedan poslanik nije novčano kažnjen, iako poslovnik predviđa da narodni tribun kome je oduzeta reč može biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 10 odsto plate, pa do 20 odsto, ako mu se pre toga izrekne mera udaljenja sa sednice. Paradoks je što su novčane kazne uvedene tek u martu 2011. godine kada je usvojen novi poslovnik NSRS, ali Administrativna komisija, u čijoj nadležnosti je izricanje novčanih kazni, nijednog poslanika nije udarila po džepu.

Za razliku od RS, u Narodnoj skupštini Srbije samo na poslednjem zasedanju, na kojem se raspravljalo o budžetu, nekoliko poslanika je udareno po džepu zbog vređanja, psovki i seksističkih komentara izrečenih u najvišem zakonodavnom telu Srbije.

Administrativni odbor srpskog parlamenta kaznio je poslanike Demokratske stranke Dragana Šutanovca i Dejana Nikolića smanjenjem plate za po skoro 14.000 dinara ili oko 220 maraka, a najgore je prošao lider i poslanik Nove stranke i bivši premijer Srbije Zoran Živković, koji je ostao bez nešto više od 34.000 dinara ili oko 560 maraka.

Izvor: PRESS

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

WAM

28.12.2014 15:44

Zato što su kod nas sve poslušni "papci".

ODGOVORITE
Name

crni

28.12.2014 23:44

kad znaju da u džepu nema ništa zato je to tako

ODGOVORITE