Pariz - grad ljubavi, London - grad razvoda

Bogati modni tajkun Tan Sri Hu Kaj Peng i bivša mis Malezije Polin Čaj već dve godine vode višemilionsku brakorazvodnu parnicu, koju je sudija nazvao "noćnom morom", a advokati "haosom".

Svijet 26.12.2014 | 11:30
Pariz - grad ljubavi, London - grad razvoda

Par raspolaže imovinom vrednom nekoliko stotina miliona dolara u pet zemalja i, posle 43 godine braka, ima veliki problem: ne mogu da se dogovore gde će se razvesti - u Engleskoj ili Maleziji, prenosi danas "Vašington post".

Stoga su u protekle dve godine potrošili milione dolara za sudske postupke, što za London nije neuobičajeno.

Ako je Pariz grad ljubavi, London je postao grad razvoda - magnet za bogate parove koji više ne žele zajednički život.

Engleski zakoni su, u zavisnosti od toga s koje strane posmatrate, krajnje kruti ili izuzetno velikodušni prema supružniku koji ne zarađuje, a to je uglavnom žena.

Bez obzira na to ko obezbeđuje prihode, odluka suda se obično svodi na podelu imovine na dva jednaka dela i plaćanje doživotne alimentacije.

Sudovi nemaju nimalo tolerancije prema onima koji pokušaju da prikriju imovinsko stanje i samo delimično prihvataju predbračne ugovore.

Takvi zakoni su na snazi od 2000. godine, kada je kao presedan usvojen slučaj razvoda para u kojem je jedna osoba zarađivala, a druga bila izdržavana.

U međuvremenu, London su preplavili ruski oligarsi, kineski moguli i zalivski šeici koji se razvode.

Prošlog meseca, sud je naložio bogatom britanskom menadžeru Krisu Honu da plati svojoj bivšoj supruzi, Amerikanki Džejmi Kuper-Hon, 530 miliona dolara, što je, navodno, najveći takav iznos u engleskoj istoriji.

"Ljudi sada dolaze iz celog sveta, što ranije nije bilo uobičajeno, i mnogo više novca je u opticaju", izjavio je Timoti Skot, čuveni advokat za brakorazvodne parnice, među čijim klijentima su Peng i Mik Džeger.

"Ženama koji razmišljaju o razvodu uvek savetujem da se dosele u Englesku. Sve što im je potrebno jeste da ovde žive godinu dana", kaže Skot.

Ajša Vardag, advokat koji zastupa Čaj i koju britanska štampa naziva "divom razvoda", kaže da ona uvek savetuje supružniku koji zarađuje novac da izabere sud u nekoj drugoj zemlji, na primer u Francuskoj, gde su zakoni drukčiji.

U mnogim evropskim zemljama, pa i u Škotskoj, koja ima odvojeno pravosuđe od Engleske, alimentacija se isplaćuje samo nekoliko godina.

Ukoliko se Peng i Čaj budu razveli u Maleziji, ona će verovatno dobiti samo mali deo imovine procenjene na preko milijardu dolara, a ako to urade u Engleskoj, sleduje joj polovina imetka.

Vardag objašnjava da engleski zakon, bez obzira na to ko zarađuje, tretira oba supružnika na ravnopravan način tokom braka, što znači da ravnopravno dele i imovinu.

Čaj (67), majka petoro dece, tvrdila je da brakorazvodna parnica treba da bude vođena u Londonu jer je njena "glavna" kuća, u kojoj drži 700 od ukupno 1.000 pari cipela, na obodu prestonice.

Engleski sud je prihvatio njen zahtev, ali nekoliko sedmica kasnije, malezijski sud je stao na stranu njenog muža, većinskog vlasnika kompanije "Lora Ešli", i doneo odluku da se parnica vodi u Maleziji.
"Totalni haos" - to je jedina stvar oko koje su se advokati dveju strana složili. Još nije poznato šta će biti sledeći korak u ovom razvodu.

Izvor: TANJUG

Komentari / 0

Ostavite komentar