Šešelj zahtijeva kažnjavanje Bramerca

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zatražio je od Pretresnog vijeća Haškog tribunala da protiv glavnog tužioca Serža Bramerca primijeni rigorozne disciplinske mjere i kazni ga zbog "visokog stepena nedozvoljenog ponašanja", saopšteno je danas iz Haškog tribunala.

Srbija 23.12.2014 | 19:20
Šešelj zahtijeva kažnjavanje Bramerca

Prema Šešeljevim riječima, Bramerc je postupanjem u njegovom predmetu demonstrirao "visok stepen nedozvoljenog ponašanja, prihvativši da bude politički instrumentalizovan od briselske administracije i hrvatskih političara".

U odgovoru na zahtjev Tužilaštva da se povuče odluka o njegovom privremenom puštanju na slobodu, Šešelj navodi da je očigledno da je Bramerc zloupotrijebio funkciju, kao i da je politički instrumentalizovan, te da je "produžena ruka hrvatskog režima i briselske administracije".

"Zahtev glavnog tužioca Bramerca je dokaz da on baca ljagu na funkciju tužioca. On se hvali time što je `produžena ruka` hrvatskog režima i Brisela i računa da će, zahtevom dokazana njegova zloupotreba tužilačke funkcije, biti nagrađena", navodi Šešelj u podnesku koji je objavio Haški tribunal.

U Šešeljevom odgovoru se ukazuje na to da je nedvosmisleno propisano da tužilac ne smije da prima uputstva od bilo koje vlade ili bilo kojeg drugog izvora, dok "Bramercov zahtjev od 28. novembra dokazuje suprotno".

"O tome mora da vodi računa Pretresno veće, jer je dužno da obezbedi fer i pravičan postupak i u tom smislu mora sprečiti svaku zloupotrebu učesnika u postupku", ističe Šešelj u podnesku.

On naglašava da Pretresno vijeće ima obavezu da takvo ponašanje glavnog tužioca utvrdi kao nedozvoljeno i suprotno odredbama Statuta, ali i u skladu sa svojim ovlašćenjima pokrene odgovarajući disciplinski postupak protiv Bramerca.

Šešelj u podnesku objašnjava da je, u postupku protiv njega, Tužilaštvo pokazalo sklonost da tužilačku funkciju potčini zahtjevima i nalozima koji dolaze sa strane.

"Zato je i kompletan postupak protiv Šešelja po dužini i kršenjima osnovnih i ljudskih i procesnih prava prevazišao sve do sada vođene postupke pred nekim međunarodnim sudom", zaključuje se u podnesku.

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je krajem novembra ukidanje odluke o privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja, uz obrazloženje da njegovo ponašanje po povratku u Srbiju potkopava osnove za puštanje, koju je Sudsko vijeće donijelo 6. novembra.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

007

23.12.2014 18:45

E ŠEŠELJU,nisu samo Hrvati protiv tebe.Sve je više Srba i sa ove strane Drine,kojim "smetaš".Iako nisam tvoj"FAN",oduševio si me svojom odbranom u HAGU.Želim Ti brzo ozdravljenje.

ODGOVORITE
Name

Md

23.12.2014 19:30

Seselj je u pravu ovaj fasista otvoreno je anti srpskog raspolozenja,nikad nije trazio od ustasa da mu objasne zasto su proterali 350 hiljada ljudi i taj isti sud koji je navodno napravljen da sudi zlocincima on cuti i sudi zrtvama,da nije nasih politicara izdajnika n ebi trebalo ni saradjivati sa njima dok ne pocnu raditi svoj posao, a ne da sluze kao produzena ruka vehabijama i ustasama.

ODGOVORITE