Protest zbog smrti djevojčice Nejle Bajrić

Smrt trogodišnje djevojčice Nejle Bajrić iz Begovače kod Brčkog i optužbe porodice da je do tragedije došlo zbog nemara ljekara, bio je povod neformalnoj grupi građana („Forum građana") da organizuje protestnu šetnju s Trga pravde do brčanske Bolnice.

Bosna i Hercegovina 22.12.2014 | 17:54
Protest zbog smrti djevojčice Nejle Bajrić

Više stotina Brčaka iskazalo je ogorčenje i revolt stanjem u zdravstvu distrikta i zatražilo ostavke ili smjene nadležnih, kao i policijsku istragu o uzrocima smrti djevojčice.

Nejlina smrt je kap koja je prelila čašu o katastrofalnom stanju u zdravstvu distrikta, ocjena je učesnika protesta koji su iskazali punu podršku porodici Bajrić.

„Ubili su mi dijete svojim nemarom. Hoću da se maknu ti bahati i osioni ljudi, hoću da vidim doktorku Šećerbegović iza rešetaka. Dva dana su mi ubijali dijete na moje oči a ja vapila da nešto urade. Nisu ništa preduzeli", ogorčena je majka pokojne Nejle Zada Bajrić koja je s mužem i 10-godišnjim sinom učestvovala u protestu.

Tragedije su brojne i moraju se zaustaviti jer je bahatosti i korupcije u brčanskom zdravstvu toliko da bez drastične promjene građani mogu samo umirati ili spas tražiti u drugim zdravstvenim centrima, ističu učesnici protesta među kojima su najbrojnije bile brčanske majke.

„Vizitu obavljaju kroz staklena vrata, slušaju djeci pluća kroz odjeću! Majka sam dvoje djece i više sam ovdje u Bolnici provela s njima već kod kuće. Imala sam težak porod zahvaljujući doktoru Slavku Nikiću koji me porađao prirodnim putemn punih devet sati. Da nije bilo doktora na UKC Tuzla, jedno od njih koje danas nosi transparent „Pravda za Nejlu", ili i ono i ja – ne bi bili živi", izjavila je Vesna Đonlić iz Rašljana kod Brčkog.

Nakon razgovora s tročlanom delegacijom učesnika protesta ditrektor Bolnice dr Dušan Stokić je bio kratak – ostavku neću podnijeti a smijeniti me mogu, nakon okončane istrage, oni koji su me i postavili-.

U Tužilaštvu distrikta je potvrđeno da je nalaz s obdukcije stigao i da, „u interesu istrage", ne mogu govoriti o sadržaju. Nezvanično saznajemo – obducent je zaključio da se Nejla ugušila šlajmom.

Nejla Bajrić je, podsjećamo, preminula 10. decembra na putu od Brčkog do Tuzle gdje je hitno upućena nakon dvodnevnog tretmana na Pedijatriji i komplikacija zbog problema s disanjem.

(BN TV)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

eh

22.12.2014 17:12

jadno dijete. tuga velika. ali u kasindolu isto tako ubijaju pacijente ko da su stoka. jedino obracaju paznju na one koji im stave koverat u dzep.

ODGOVORITE
Name

pravda

22.12.2014 22:25

Cemu ova dva negativna glasa tosu sigurno oni koji mogu priustit kovertu il sami bahati doktori!Sto narod nevidi vidice big ...a on nije macka ....stice njih suze ovi jadni ljudi...NEK IM BOG BUDE NAPOMOCI...ISKRENO SAUCESCE

ODGOVORITE
Name

nevenkagaragic

23.12.2014 13:12

Nazalost, ovakve tragedije su sve cesce i na UKC-u Tuzla! Pravda je spora, ali dostizna (za one koji ne odustaju), bez obzira na zastnicki odnos tuzilastva, a tuzlansko je dno dna! http://forum.klix.ba/pravda-za-denisa-t53403.html

ODGOVORITE
Name

nevenkagaragic

23.12.2014 13:51

Roditeljima izrazavam iskreno saucesce i porucujen da NE ODUSTAJU, te da pokrenu privatnu tuzbu - parnicu, iako ce tesko naci advokata koji ce pristati zastupati ih. To kazem zato sto ce ih i tuzilastvo i VSTV-e i Ustavni sud BiH godinama zamajavati i stititi krivce. Istina je da je ova borba duga, teska, iscrpljujuca, bolna, ali roditelji: NEMOJTE odustati, bez obzira na godine koje ce proci (desetak)dok isterate PRAVDU!

ODGOVORITE