Para nema: U štrajku i Radio Srbac

Zaposleni u Javnom preduzeću „Radio Srbac“, zbog teškog finansijskog stanja u jedinom elektronskom mediju ove opštine, danas su od 15 do 16 časova održali štrajk upozorenja, tako da je izostalo emitovanje centralne informativne emisije Dnevne novosti u 15 časova i 30 minuta.

Republika Srpska 22.12.2014 | 16:53
Para nema: U štrajku i Radio Srbac

Upućen je poziv opštinskim funkcionerima za pregovore kako bi se izbjeglo stupanje u generalni štrajk – izjavio je predsjednik Štrajkačkog odbora Sindikalne organizacije Radija Velimir Jovičić.

- Iscrpljene su sve mogućnosti direktora Dejana Ugrena da od načelnika opštine Drage Ćirića izdejstvuje doznaku planiranih sredstava za ovu godinu iz opštinskog budžeta, bili smo prinuđeni da formiramo Štrajkački odbor koji će u ime radnika tražiti od osinivača da ispuni obaveze i ne dozvoli dalje finansijskoko posrnuće - kaže Jovičić.

On dodaje da su ovoj radio-stanici blokirani svi računi od Poreske uprave RS zbog neizmirenih obaveza od 15.000 maraka. Radnicima nisu isplaćene četiri plate, nisu uplaćeni porezi i doprinosi za 9 mjeseci, topli obroci za 7 mjeseci, putni btroškovi za 8 i regres za godišnji odmor za 7 godina.

Finansijski problemi Radio-Srpca počeli su prošle godine kada su budžetska sredstva ovoj informativbnoj kući umanjena za 40.000 maraka, što je za posljedicu imalo završetak poslovne godine sa 35.000 gubitka.

Slična situacija nastavljena je i u ovoj godini, kaže Jovičić, jer osnivač nije doznačavao redovno planirana sredstva po grantu. Umjesto 9.100 maraka, sa velikim zakašnjenjima uplaćivano je od 4 do 5 hiljada maraka mjesečno zbog čega su radnicima isplaćivane samo neto plate za 7 mjeseci, pa je Poreska uprava RS blokirala račun.

U Radio-Srpcu radi sedam zaposlenih, koji pripremaju svakodnevni program od 8 do 18 časova. Raspolaže sa dugoročnom dozvolom Regulacuione agencije za komunikacije na 20 godina, pa je zbog teškog materijalnog stanja u pitanju da li će naredne godine, 21. Juna, dočekati obilježavanje 40 godišnjice neprekidnog rada.


autor: Savo Keser

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Mara

22.12.2014 16:04

A sto neidete kod Zorke Vidovic, ona ima pare?

ODGOVORITE
Name

Milos

22.12.2014 16:27

Nisu izmirili obaveze i isplatili plate sa doprinosima pa im je blokiran racun!? Sta je sa bolnicama i javnim ustanovama kojima doprinosi nisu izmireni 5 godina, zasto se i njima ne blokira racun!? Tamo gdje je SNSD jedna politika a tamo gdje nije druga... Dokle vise dupli arsini?

ODGOVORITE
Name

Inženjer

22.12.2014 20:02

Svako selo hoće imati svoju radio stanicu i svoju TV kuću. Mašala narod, nema šta. Sve naopako. Umjesto da se npr bave uzgojem bukovače i šampinjona.

ODGOVORITE
Name

mića

22.12.2014 21:42

Inžinjeru provjeri malo radio Srbac je jedan od starijih radija iz bivše nam države.A za ovakvo stanje nije kriva sadašnja vlast zna se ko je ostavio dug.

ODGOVORITE
Name

Ovom Inzinjeru

23.12.2014 07:50

Inzinjeru,ovaj seljacki radio sledece godine puni 40god rada,a ti slobodno se zatvori u podrum i gaji te gljive.

ODGOVORITE