Kebo prijavio Izetbegovića, Džaferovića...

Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo dostavio je Tužilaštvu BiH prijavu zbog sumnje o počinjenom krivičnom djelu neprijavljivanje ratnog zločina nad civilima srpske nacionalnosti u mjestu Vozuća, opština Zavidovići, protiv tadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina i načelnika Centra službi bezbjednosti Zenica Šefika Džaferovića, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika FBiH.

Bosna i Hercegovina 22.12.2014 | 16:13
Kebo prijavio Izetbegovića, Džaferovića...

U saopštenju se navodi da je Kebo odlučio da javnosti prezentuje dio dokumentacije koju je uputio Tužilaštvu BiH da bi se izbjegle "spekulacije i nagađanja javnosti o imenima odgovornih u slučaju 'Vozuća".

Kebo je 16. decembra uputio dio dokumentacije glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću zbog sumnje o počinjenom krivičnom djelu neprijavljivanja ratnog zločina nad civilom u mjestu Vozuća, a u dokaznom materijalu su, pored ostalog, slike lokacije sjedišta iranske obavještajne službe u Zenici, koju su u periodu od 1993. do 1995. godine posjećivali visoki zvaničnici.

"Obavljajući dužnost potpredsjednika FBiH stekao sam povjerenje jednog broja građana koji su mi ostavili svoja saznanja, informacije i dio dokumentacije sa kojim su raspolagali, a koja se odnosi na sumnju da su Mahmuljin i Džaferović 18. aprila 1994. godine prilikom posjete Vozući dobili informaciju i bili udaljeni 10 metara od mjesta gdje su pripadnici odreda "El Mudžahid" likvidirali, odnosno odsjekli glavu civilu, pripadniku srpske nacionalnosti", navodi se u Kebinoj prijavi dostavljenoj Salihoviću.

U prilogu dokumentacije nema ostalih svjedoka da bi se izbjegli eventualni pritisci i mjere na njih i članove njihovih porodica, ističe se u saopštenju.

Kebo je Tužilaštvu BiH dostavio i dio dokaza o lokaciji punkta Iranske obavještajne službe, koji su posjećivali /potpredsjednik SDA/ Bakir Izetbegović, Džaferović i drugi.

Prema službenoj zabilješci, Bakir Izetbegović boravio je u kući u blizini Zenice u kojoj je bio smješten punkt Iranske obavještajne službe, o čemu postoji i dokumentovana izjava svjedoka njegove posjete, kao i fotografije objekta.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Bosanac

22.12.2014 15:47

Vrlo dobro gosp Kebo, za istinu si i pravdu. Svi su zločinci isti bez obzira na stranu u sukobu.

ODGOVORITE
Name

Boo

22.12.2014 17:03

ja izdajice sopstvenog NARODA da i ovako nesto moze iz Bosne nici i Bosanac biti

ODGOVORITE
Name

Geography

22.12.2014 18:09

slažem se da svi koji su počinili zločin trebaju da odgovaraju al što ovaj Kenjo s..e to nema u ovoj zemlji. Pošto je postao politička prošlost sada gleda da ujeda i nanese štetu svima oko sebe.

ODGOVORITE
Name

hilmo

22.12.2014 18:09

Sve bi bilo dobro samo da je Kebo ovo pokreno kad je bio pulen SDA ovako ispade da kad gubi poziciju pljuje po bivsim partijskim kolegama.Ali opet bolje ikad istjerati istinu na vidjelo nego nikad.Zasto bi bio izdajnik svoga naroda?Izdajnik svoga naroda je ako suti o zlocinima za koje zna!Mi Bosnjaci trebamo "pocistiti" u svome dvoristu,pa cak da drugi narodi to ne urade u svome dvoristu.

ODGOVORITE
Name

Geography

22.12.2014 18:10

Kebo a gdje izgubi periku

ODGOVORITE
Name

zimi

23.12.2014 02:08

Svi koji su krivi neka odgovaraju iz kojeg god naroda dolazili

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

23.12.2014 06:24

Nakon katastrofalnog poniženja koje je doživio Kebo na proteklim izborima, on se želi "svetiti" kaljanjem časti ovih ljudi koje je spomenuo. Nema to nikakve veze s Izetbegovićem ili Dzaferovicem. Kukavica Kebo i njegovo igranje.

ODGOVORITE