Najjeziviji običaj

Dok je Srbija bila pod vladavinom Osmanskog carstva, narod u njoj je uslovno rečeno prihvatio razne narodne običaje. Među njima ima svakakvih – od vjerskih do seksualnih.

Srbija 21.12.2014 | 12:32
Najjeziviji običaj

Ovaj o kome danas pišemo jedan je od najjezivijih. Zove se snohačenje i podrazumijeva seksualni odnos između svekra i snahe, koji se javljao zbog seksualne nezrelosti ili odsutnosti sina, što je trajalo sve do njegovog punoljetstva.

Snohačenje je naslijeđeno od Južnih Slovena. Postojalo je od 1878. godine, pa sve do povlačenja Osmanskog carstva s Balkana 1912. Međutim, potpuno je iskorijenjeno tek krajem Drugog svjetskog rata.

Praktikovale su ga sve klase društva, bez obzira ne etničku pripadnost i vjeroispovijest.

Međutim, ovaj običaj nije se “poštovao” samo u Vranjskom kraju, već i u Pomoravlju, gdje je pravilo bilo da se oženi maloljetni dječak, koji još uvijek nije sposoban za seksualne odnose, s odraslom djevojkom.

Nažalost, iz ovakvih veza, često se dešavalo da snaha svekru rodi dijete.

Bio je rasprostranjen, kako u selima, tako i u planinskim dijelovima. Snohačenje niko nije smatrao grijehom, pa čak ni mladi muškarci čije su žene spavale s njihovim očevima, jer su i oni ponavljali ovaj običaj kada su odrasli.

Ovaj bizaran običaj je pronašao i svoje mjesto u romanu "Nečista krv" Bore Stankovića, gdje se govori o deda Velji koji je sa svim svojim snahama snohačio, a one su ostajale trudne s njim, piše Telegraf.

- Svi iz jednog sela kao da su od jednog oca, majke, jedne kuće, a ne iz čitavog kraja – na ovaj način je Bora Stanković u svom romanu opisao snohačenje.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

maki

21.12.2014 12:42

Bolesnici, nemam sta drugo dodati!

ODGOVORITE
Name

Istoricar

21.12.2014 13:23

Snohacenje je, na zalost, srbijanski stari obicaj i postojao je prije dolaska osmanlija na nase prostore. Dokaz tome je nedostatak tog bolesnog obicaja u BiH.

ODGOVORITE
Name

svekar

21.12.2014 19:05

Neka se to opet uvede nije to ni loše ionako nije ista krv al ima toga i danas

ODGOVORITE
Name

Stari moj

22.12.2014 00:37

Pa hajde neka neko proba danas uciniti isto??? Probaj, ljudinooo.Nije Srbija saka pirinca....putnice....probaj uciniti to!!??

ODGOVORITE
Name

Gile

22.12.2014 18:42

Ovakve stvari vise nepostoje ni u Srbiji a ni u BiH . Kako sebe sami volimo praviti budalama to je čudo jedno.

ODGOVORITE
Name

crni

22.12.2014 22:20

Samo istorija politika I vjere a naravno I medije današnje su : mržnja i sukobi naroda .Ako si vijernik Za Sebe to činiš Za svoje dobro na ovom i onom svijetu a ovo drugo sve treba uništiti da se ne ponavlja mržnja I ratovi što je nekad bilo bilo je ne može se tu ništa idemo naprijed a ne nazad kao što to sad hoće

ODGOVORITE
Name

petar

23.12.2014 11:36

LJUDI SU ZIVJELI U VELIKIM ZAJEDNICAMA A U MALIM KUCAMA BAS JE BILO ZANIMLJIVO BOLJE NEGO DANAS ...

ODGOVORITE