Kraljica za Božić napušta presto

Vodeća britanska kladionica "Koral" bila je primorana da obustavi klađenje o tome da li će kraljica Elizabeta Druga najaviti abdikaciju u svom božićnom govoru, nakon što su neuobičajene opklade oglasile zvona za uzbunu.

Svijet 20.12.2014 | 09:30
Kraljica za Božić napušta presto

- Tokom godine mnogo se spekulisalo o kraljičinoj budućnosti, ali nas je najnovije klađenje zaista iznenadilo. Smatramo da gdje ima dima, ima i vatre, pa smo odlučili da idemo na sigurno i obustavimo klađenje - izjavila je Nikola Mekgidi iz kompanije "Koral".

Ona je rekla da aktuelne opklade ukazuju na to da će kraljica veoma brzo prepustiti dužnost svom nasljedniku. Zvona za uzbunu oglasila su se kada je nepoznata osoba u jednoj filijali kladionice u Vindzoru položila 200 funti na okončanje vladavine kraljice Elizabete ove godine, pri čemu ljudi obično stavljaju uloge od deset do 20 funti.

- Pretpostavljamo da neko zna nešto što mi ne znamo - rekla je Mekgidi i dodala da su opklade u Vindzoru, gdje se nalazi glavna kraljevska rezidencija, po pravilu "tačne".

Portparol kraljevske palate nije komentarisao da li će kraljica sići s prestola, ali je podsjetio na obećanje koje je vladarka dala u govoru povodom svog 21. rođendana:
"Izjavljujem pred svima da ću cio život - ma koliko trajao - odano služiti vama i našoj velikoj kraljevskoj porodici, kojoj svi mi pripadamo."

Na dan krunisanja 1953. ona je rekla: "Iskreno sam se obavezala da vam služim, kao što su se mnogi od vas obavezali prema meni. Tokom cijelog života i svim srcem trudiću se da opravdam povjerenje koje ste mi ukazali."

Kraljica Elizabeta (88) sljedeće godine treba da postane monarh sa najdužim vladarskim stažom, kada će nadmašiti kraljicu Viktoriju, koja je vladala 63 godine i sedam mjeseci.

S druge strane, princ Čarls je bio prestolonasljednik čak 62 od 65 godina života.

Nedavno su mediji objavili da kraljica Elizabeta Druga možda nije pravi nasljednik britanske krune, jer je DNK analiza kostiju kralja Ričarda Trećeg pokazala prekid u genetskom lancu, što je otkrilo preljubu u kraljevskoj dinastiji.

Komentari / 0

Ostavite komentar