Obama (ni)je uveo sankcije Moskvi?

Mogućnost da predsednik SAD Barak Obama potpiše zakon kojim se uvode nove sankcije Rusiji i šalje oružje Ukrajini dovela je do nesporazuma u vrhu SAD.

Svijet 18.12.2014 | 08:12
Obama (ni)je uveo sankcije Moskvi?

Portparolka Stejt Dipartmenta Džen Psaki istakla je na konferenciji za medije da je Obama potpisao zakon, a svega nekoliko sati kasnije predstavnici Bele kuće uputili su demanti, rečima da Psakijeva nije iznela tačnu informaciju.

“Džen je pogrešila, a uskoro ćemo objaviti transkript njenog izlaganja sa fusnotom koja će ukazati na grešku“, navodi se u saopštenju Stejt Dipartmenta, dok je iz Bele kuće saopšteno da Obama nije potpisao zakon, bar ne još.

RT navodi da se u tekstu zakona navodi da će Ukrajini biti upućeno 350 miliona dolara pomoći, 20 miliona dolara je obezbeđeno za nevladine organizacije u Rusiji, te 10 miliona za širenje njihovog uticaja u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza.

Ipak, Obama ima mogućnost da odbije neki od navedenih predloga, a takođe i da promeni novčani iznos izdvojen za svaku namenu.

U svetlu popravljanja odnosa sa Kubom, američki političari, sa Obamom na čelu, veruju da postojeće sankcije upućene Rusiji nisu bile efikasne u očekivanom obliku.

“Svaka zemlja je drugačija“, prokomentarisala je Džen Psaki.

Zakon o pomoći Ukrajini i sankcijama Rusiji prošao je kroz američki Kongres, a Obama bi trebalo da ga potpiše do kraja nedelje, rečeno je ranije iz Bele kuće.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ma ja ba

18.12.2014 07:19

Nevladine organizacije? Vic dana!

ODGOVORITE