Srbija uskoro izvozi meso u Kinu

Srbija će uskoro početi sa izvozom jagnjećeg i goveđeg mesa na tržište Kine, a kineska strana je zainteresovana i za uvoz mesnih i mlečnih prerađevina, dečje hrane, smrznutog i prerađenog voća i povrća iz Srbije, kao i suvih šljiva, izjavila je danas Tanjugu ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković.

Srbija 17.12.2014 | 14:41
Srbija uskoro izvozi meso u Kinu

Slobodan pristup kineskom tržištu kada je reč o plasmanu jagnjećeg mesa biće omogućen zahvaljujući protokolu koji će biti potpisan danas u okviru Samita Kine i zemalja srednje i istočne Evropu u Beogradu, kazala je Bogosavljević-Bošković.

Ona je napomenula da su se tri klanična objekta prijavila za izvoz jagnjećeg mesa i prošla sve provere ispunjenosti uslova, pa bi po potpisivanju protokola, odmah mogli da krenu sa izvozom.

Izvoz goveđeg mesa mogao bi početi u januaru kada se očekuje potpisivanje sporazuma za izvoz te vrste mesa, nakon usaglašavanja tehničkih detalja, kazala je Bogosavljević-Bošković nakon sastanka sa delegacijom kineske privredne komore.

Ona je ukazala da je dogovoreno i formiranje bilateralnog koordinacionog tela kako bi se ubrzao proces usaglašavanja i
sertifikacije za izvoz.

Na današnjem sastanku je konstatovano i da su količine mesa kojima Srbija raspolaže male za potrebe tako velikog tržišta kao što je kinesko, a jedna od ideja je da se dve strane zajednički angažuju da se kroz investicije podigne proizvodnja ovaca.

Ona je dodala da su istočna i južna Srbija izuzetno povoljni za uzgoj velikog broja ovaca, te će se raditi na iznalaženju mogućnosti za zajedničko investiranje u tu vrstu proizvodnju.

Srpska strana je zainteresovana i za sklapanje sporazuma sa Kinezima koji bi omogućio izvoz biljnih proizvoda, navela je Bogosavljević-Bošković, dodajući da je dogovoreno da usaglašavanje fitosanitarnih sertifikata u toj oblasti bude jedan od prioritetnih zadataka.

Kinezi su iskazali interes za proizvodnju visokokvalitetne i organske hrane, pa su srpskim kompanijama uputili poziv da
učestvuju na dva velika poljoprivredna sajma u Kini naredne godine - u junu u Pekingu i septembru u Šangaju, kazala je Bogosavljević-Bošković.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

teletina se traži

17.12.2014 15:06

To je jedino u stanju da izvozi. Bolje bi joj bilo da izvozi tajkune. Zbilja ih ima za izvoza.

ODGOVORITE