Prvi dokaz vanzemaljskog života

Moguće je da na Marsu ima života - jedan od instrumenata Nasinog rovera "Kjuriositi" otkrio je misteriozan rast koncentracije metana u atmosferi, a njega proizvode živa bića, odnosno mikrobi.

Svijet 17.12.2014 | 12:33
Prvi dokaz vanzemaljskog života

Vjerovatno se radi o vrlo malim bakterijskim organizmima, navode naučnici i ukazuju da na Zemlji 95 odsto metana dolazi iz mikroba.

Nekadašnji satelitski snimci otkrili su neobične "oblačiće" metana u atmosferi Marsa, ali nikada tako nagli rast koncentracije kao ovaj izmjeren u "Galeovom krateru", mjestu na kojem je, prema ranije otkrivenim dokazima, prije nekoliko milijarda godina bilo tekuće vode.

Naučnici su do došli do ovog otkrića pomoću posebnih instrumenata na roveru "Kjuriositi".

Krajem 2013. i početkom 2014. u četiri slučaja nivo metana na Marsu, na dva mjesta, udaljena svega 200 do 300 metara, iznosio je 7,2 čestice na milijardu volumena, a prije i poslije tih iznenadnih "skokova" koncentracija metana iznosila je svega desetinu tog nivoa.

Ako se ova teorija pokaže kao tačna - biće to jedno od najvećih naučnih otkrića u istoriji i prvi primjećeni i dokazani vanzemljaski oblik života, navode naučni portali.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar