Kina odobrila BiH osam miliona dolara

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izjavio je da je Vlada Kine odobrila grant u vrijednosti od osam miliona dolara za pripremu projekata koji će se realizovati u Bosni i Hercegovini, javljaju agencije.

Bosna i Hercegovina 16.12.2014 | 20:03
Kina odobrila BiH osam miliona dolara

Bevanda je na konferenciji za novinare nakon bilateralnih sastanaka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kine Lijem Kećijangom, u okviru Samita šefova vlada NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Beogradu kazao da je sastanak sa Vučićem bio dio kontinuiteta odnosa i presjeka stanja između dvije države i da su većinom razgovarali o ekonomskoj saradnji i mogućnostima realizacije regionalnih projekata.

O sastanku sa kineskim premijerom Lijem, Bevanda je rekao da se četvrti put susreće sa njim te da su ovaj put razgovarali o realizovanim projektima.

“Zahvalio sam se na svemu što je Kina konkretno učinila za sanaciju šteta od poplava. Ne treba zanemariti da je to bio jedan veliki grant vezano za opremu za zdravstvo i poljoprivrednu mehanizaciju", rekao je Bevanda i dodao:

"Saopšeno mi je da je vlada Kine donijela odluku o novom grantu u vrijednosti od osam miliona dolara, za pripremu projekata koje treba realizovati, da će nastaviti sa implementacijom programa učenja kineskog jezika i razmjene naših studenata i pokazala je interes za regionalne projekte, između ostalog, za revitalizaciju željezničke pruge Beograd - Sarajevo.“

On je rekao da su takođe razgovarali o mogućnostima ulaganja kineskih poduzeća u bh. firme iz oblasti poljoprivrede i drvne industrije. Istakao je da bi energetski projekti, poput hidrocentrala na Drini, mogli zaživjeti u skladu s onim što će učesnici Samita iz BiH prezentovali.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

sasars

16.12.2014 17:21

Premijer Li se raspitivao o mogućoj saradnji sa BIH u vezi otkupa papaka na kinesko tržište....

ODGOVORITE
Name

Inženjer

16.12.2014 18:16

Užasno je šta mi proživljavamo. Nesposobni vlastodršci, odabrani negativnom selekcijom, sveli su nas na prosjake. A proizvodili smo sve što nam je trebalo za život. Strašno je ovo sve, zbilja.

ODGOVORITE
Name

KOMENTATOR

16.12.2014 18:41

a gdje je veeeeliki baja zar on neće biti specijalni gost kod kineskog gazde......... ha ha ha ako nema baje to je nebitno ha ha ha

ODGOVORITE