Han: Cilj EU da odblokira BiH

Ključni cilj EU je da odblokira evropski put BiH, i da ubaci brzinu u taj proces, izjavio je evropski komesar Johanes Han.

Bosna i Hercegovina 16.12.2014 | 12:28
Han: Cilj EU da odblokira BiH

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je da zaključci Saveta za spoljne poslove Evropske unije pokazuju da je Unija ozbiljna kada je Bosna i Hercegovina u
pitanju i da je njen ključni cilj "odblokirati evropski put BiH i ubaciti brzinu u taj proces".

Han naglašava da je sada "lopta" u posedu političkih i institucionalnih lidera BiH, koji bi trebalo da se obavežu i angažuju u tom procesu i ostvare vidljive rezultate.

"Naravno, Unija je spremna pomoći BiH da razvije inicijalnu agendu reformi, uključujući posebno reforme sadržane u programu 'Rast i zapošljavanje', kao i uspostavljanje mehanizma koordinacije ", naveo je Han za "Dvevni avaz" nakon jučerašnje sednice Saveta u Briselu.

Evropski komesar je pojasnio i da sprovođenje reformi, koje BiH vode prema EU, treba biti vezano uz znatnu finansijsku pomoć. "Radi se o nekih 800 miliona evra. Ako mi izdvajamo toliki novac, onda zauzvrat možemo da tražimo promene", smatra Han.

Ministri spoljnih poslova članica EU juče su usvojili set zaključaka o BiH, u kojima se usvaja novi pristup prema državi na evropskom putu, a EU je upravo Hana zadužila da zajedno sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini prati sprovođenje reformi i o tome izveštava.

Han i Mogerinijeva, kao i ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić, istakli su da EU ne snižva kriterijume za BiH kako bi se ona "provukla" u Uniju. Pusić je istakla da je moguće da Sporazum o
stabilizaciji i pridruživanju stupi na snagu već narednog meseca, ukoliko se BiH pisano obaveže na ispunjavanje reformskih kriterijuma.

Šefica hrvatske diplomatije je dodala da očekuje i da vlast i opozicija daju glas za ovaj program evropskih reformi, naglasivši da "Sarajevo zna kakav je ovo dokument".

Han je, prenosi Fena, pojasnio da se radi o preraspoređivanju reda prioriteta i da presuda Evropskog suda u slučaju 'Sejdić i Finci' neće biti gurnuta u stranu, već je samo redosled promenjen.

"Taj pristup znači otvaranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Takođe, on bi trebalo da donese i jačanje odnosa finansijske pomoći i konkretnih reformi u BiH. Taj proces od sada bi trebalo da bude međusobno tesno uslovljen", kaže Han.

Evropski zvaničnik je ukazao i na to da EU očekuje mnogo jaču ulogu nevladinog sektora u BiH, objasnivši da to znači i mogućnost da taj deo društva bude više angažovan u političkim pitanjima, da NVO daju kandidate za stranačke pozicije, ili čak formiraju vlastite stranke.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

amater

16.12.2014 11:41

PRVO DA SE PREBACI TIH 800 miliona DA ONI FINO PODIJELE DOK NIJE KASNO A ZA REFORME CEMO LAKO - IMA VREMENA !

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

16.12.2014 15:14

Nije valjda da je nešto zablokiralo?

ODGOVORITE