Rama: Srbija nije neprijatelj Albanije

Albanski premijer Edi Rama poručio da će Albanija "bezrezervno" podržati Srbiju tokom predsedavanja OEBS-u 2015. godini i naglasio da Srbija više nije neprijatelj Albanije.

Srbija 15.12.2014 | 14:30
Rama: Srbija nije neprijatelj Albanije

Rama je na sastanku sa akreditovanim ambasadorima u Tirani podsetio da će Srbija 2015. postati prva zemlja regiona koja preuzima predsedavanje OEBS-u.

"Albanija će bezrezervno podržati Srbiju u ovom veoma važnom zadatku za naš region", rekao je Rama, prenosi Tanjug.

Rama je rekao da se Albanija nada da će videti napredak suseda i da će taj progres biti primećen kroz očigledno povećanje standarda, sloboda i prava Albanaca u Preševskoj dolini.

"Ovo novo vreme na Balkanu je konačno donelo mir među Albancima gde god da oni žive, a koje čini neophodnim da naša zemlja ne samo drži korak sa evropskim izazovima u regionu, već i da nastavi putem mira i dijaloga sa Srbijom", istakao je albanski premijer.

Naglasio je da Srbija više nije neprijatelj Albanije, "već sused koji je postao istinski partner u cilju izgradnje evropske budućnosti Balkana".

"Niko ne može bolje od nas Albanaca da razume problem Srbije da prihvati veliki, nepovratni preokret istorije u njenim tradicionalnim odnosima sa Albancima. Ali, sa druge strane, niko ne može bolje od nas da razume da je neoprostivo ako ne odemo dalje od te istorije, odbacivanjem i ostavljanjem za sobom svakog nacionalističkog izazova i da se ostane otvoren i odlučan, ali i strpljiv u tom odnosu koji je i težak, ali ima i strateški značaj za naš nacionalni interes", naglasio je premijer Albanije.

Rama je ocenio da zadivljujući primer – da se veruje u mogućnost i potencijal "ove neverovatne saradnje" – dolazi iz evropske istorije odnosa Nemačke i Francuske.

Priznao je da je "lakše da se misli o tome, a malo teže da se to izgovori", ali da veruje da dve zemlje mogu da uspeju "jer nisu u tome same", posebno apostrofirajući podršku nemačke kancelarke Angele Merkel.

Diplomate je podsetio i da je nedavno formirana nova kosovska vlada.

"Iskustvo od ove godine mi daje priliku da uverim (premijera Isu) Mustafu i (vicepremijera Hašima) Tačija da za nas Albance, koji smo, zbog nemogućnosti da se složimo oko lidera, često usporavani u velikim ili malim koracima u istoriji, ovo dvojno liderstvo može da postane najsigurnija garancija ili uspeh u njihovoj vladi", rekao je Rama.

Osvrnuvši se na konferenciju zemalja regiona koja je u avgustu održana u nemačkoj prestonici, Rama je rekao da ova godina ne bi bila tako ohrabrujuća bez samita u Berlinu "koji je otvorio put nove definicije koegzistencije među državama regiona, ali i između regiona i EU".

"Vidi se, čuje i shvata bolje svaki dan da ovo novo vreme Balkana, kome je kancelarka Merkel posvetila novu incijativu kako bi region bio bliži sebi i Uniji za kratko vreme, ne dolazi u dobro vreme za Evropu", rekao je Rama.

Rama je ocenio još da je Evropskoj uniji potreban Balkan isto koliko je Balkanu potrebna Unija.

"Ukoliko zamor od proširenja prevlada u EU, neće biti iznenađenje ako zamor od strpljenja prevlada na Zapadnom Balkanu", poručio je albanski premijer.

Izvor: RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

JA

15.12.2014 19:29

J...s Ga!!!

ODGOVORITE