Rajko Vasić: Ljudina Alen Muhić

Ponekad mi se čini da više ne znamo ništa. Da nemamo osjećaj za tren i žig. Mjeru smo odavno izgubili. To je, valjda, ta demokratizacija. To kad svi, ko goveda iz blatnjavog tora, polete u rosnu djetelinu. Pa izgaze sve i, onda, do preoda, bleje gladna. Čekaju kakav naviljak od domaćina kuće. Ili snaje.

Bosna i Hercegovina 13.12.2014 | 21:55
Rajko Vasić: Ljudina Alen Muhić

Pod pritiskom te demokratije, koje ima svakog dana ko pljeve, nemoguće je pamtiti sličice iz života. Znao sam za momčića iz Goražda kojeg je rodila majka u ratnoj bolnici i odmah pobjegla glavom bez bozira. Bila je fočanka i bila je silovana u toj Foči. Snimljen je i film o tome.

Ali, mora da sam već sutradan, pod naletom nekog novog činjeničnog povodnja, zaboravio Alena. Ili sam, možda, senilan odavno. Svojih tridesetak zadnjih rođendana sam sve redom pozaboravljao. Uvijek ih se sjeti neko drugi.

Ali stalno se, svakog dana, prisjećam da smo izgubili osjećaj za tren i žig. Za životni trenutak i nešto životno što te žigne negdje u duši.

Danas čitam naslov. Dijete Silovane Majke.
A radi se o Alenu Muhiću, Čovjeku. Kome nisu dali ni ime, kad se rodio, ni upisali ga, ni podojili, koji ne zna koje je vjere i nacije. Koji se samo, te devedesettreće, zadesio u Goraždu. U Porodilištu. I zato, mislimo mi, iz svojih malih ljušturica, da on doista nije ništa. Dijete Silovane Majke.
Ja, pak, mnijem, da bi svi trebali znati ko je, i šta je, Alen. Ljudina jedna. Iz
Goražda. Ljudina a momak.

Tolika Ljudina da ima snage da traži svoje roditelje. Iako jedne već ima.

Ne znam kako će to ići. Majku je i tada bilo sramota života. Zato je i pobjegla. Sada ju je vjerovatno sramota i toga što je uradila. Kako izić na dvor. Oca, ako nije poginuo, a trebao ga je neko ubiti makar i ne znao zašto, biće sramota dok mu se grob ne prekopa.

Možeš biti zločinac i krvnik, silovatelj i davitelj, ali od duše svoje nećeš pobjeći.

Alena su zvali i Četnikom.

Svašta je pretrpio. Ali se bori u životu. Ko Lav.

Iz onoga što govori, ne vidim nigdje mržnje ili zla.

Radi u bolnici u kojoj je i rođen.

Tu sam vas doveo to moje teme.

Kada je ostavljen, osoblje ga je hranilo, nosalo, povijalo. A, u stvari, niko nije znao šta će s dijetom.

Bolnički domar, Muharem, nosio ga je sve češće svojoj kući. Imao je dvije kćerkice. Tako je Alen postao Muhić. Muharem ga je i usvojio.
I ja sam izgubio osjećaj za tren i žig. Dabome,

Zato se i čudim. Kako to da Alena nije usvojio niko od onih koji se busaju u žrvtena prsa Genocidom, Agresijom i Četničkom Najezdom.

Usvojio ga je Dobri Muharem.

Oni drugi nikad nikoga neće ni usvojiti. Oni samo usvajsaju Pare i Moć. Prisvajaju. Znam ja to. Ali moram da pomenem. Onako politički. Demokratski.

Priroda, il Bog, Ljudsku Dobrotu daju samo običnim ljudima. I oni ih drže u svojim dušama, u svojim siromašnim sobicama, oko svoje sirote djece. Otkinu pomalo svakome kome treba i ko ne dira njihovu dobru dušu. I dušu bi Muharem dao. Da je Alen umio da traži.

Ali Ljudska Dobrota nemoćna je pod vremenima koja teku i koja preskaču narode, krajeve, rijeke, države, nacije. I koja iza sebe ostavljaju samo zlo i krivicu. Jer ih imaju mnogo pa ne mogu sve da ponesu.

Tako je i Ljudina Alen postao Krivica Vremena. A nije ni mrava zgazio. Nije ni majku ugrizao sa sisu.

I takvom su, i Vrijeme, i svi oni Neljudi, kojih je većina, nemojte da vas zavara ovaj tekst, spremni da urade svako zlo kojeg se sjete.

Jer ga sa sobom nose ko zna ih kojih zlih vremena.

RajkoVasic

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

SAŠA

13.12.2014 21:09

Jel ovo Vasić došao sebi ili nisam dobro razumio napisano?

ODGOVORITE
Name

Đorđe

13.12.2014 21:16

Jel ovo Rajko ili Ramiz Vasić :)

ODGOVORITE
Name

Bosanac

13.12.2014 21:34

Vasic kao Nemanja Kusturica '93 o potkovanom Rasimu.

ODGOVORITE
Name

opomena

13.12.2014 22:12

il negdje nesto gori il ce promjena vremena

ODGOVORITE
Name

pk

13.12.2014 23:08

Ne mogu da vjerujem, al možda će ipak Vaske ući u čitanke.Prvi put da je kod mene izazvao pozitivnu emociju kad ga pročitam. A i stil mu , onako andrićevski- šta mu se desilo ?

ODGOVORITE
Name

Mikailo

14.12.2014 00:30

Ponestalo gljive ludare, nema drugog objasnjenja za ovaj tekst.

ODGOVORITE
Name

Milojko

14.12.2014 07:01

Konačno nešto ljudski i pametno iz usta Rajka Vasića. Jednostavno nemogu da vjerujem da je ovo njegov tekst, poslije onoliko budalaštinja izrečenih na svom blogu.

ODGOVORITE
Name

ОКСИГЕН

14.12.2014 07:24

Види, види...Бајин Гебел се хуманизовао. Отоплио. Ово зубато каснојесење сунце га откравило, шта ли?! Овај Антихрист пичео да ламентира над злом судбиним несрећника с краја 20. вијека?! Да ли му вјеровати? Да ли се сажалити? Да ли му тражити опрост души његовој, Гебелсовској ? А гдје су му сада оне гадости, изрази, псовке и коментари недостојни новинског папира и српског језика ? Бајино поратно Гебелсовско недоношче, Бајин министар пропаганде и гробар тзв. "Министарства информисања РС" , заједно са "мрцином" из Васковићевих коментара са блога, сад би мало окренуо страницу. Топлине. Хуманости. Доброте... А све што је до сада у свом овоземаљском животу урадио - супротно је од тога.... Јер, коме је закон лежао у топузу - трагови му смрде нечовјештвом!!! Тачка.

ODGOVORITE
Name

drvar

14.12.2014 07:59

Vasicu vracas mi vjeru da jos ima ljudi

ODGOVORITE
Name

nm

14.12.2014 09:19

da mi je ko rekao da cu ovo cuti iz usta ovog vasica ja bih se u obje ruke kladio da je to nemoguce

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

14.12.2014 12:52

Ljudi ja ne mogu vjerovati da ovo pise Rajkula, moguce je ako je poceo sa lijekovima, mozda se nekad i oporavi?

ODGOVORITE
Name

aco

14.12.2014 14:15

Mislim da ce nas neki meteor pogoditi,il ce ebola nam pikucati na vrata.Da mi je neko ovo pricao,rekao bih mu da je poludio Svasta,nemoguce.To je najbolesniji lik na Balkanu i sire,ko sto kaze Zivko Radisic.

ODGOVORITE
Name

test

14.12.2014 15:16

A da mu Vaske nije tata..??

ODGOVORITE
Name

Joksim

14.12.2014 16:04

Ovo je izgleda priprema za novo pakovanje "batstvo-jedinstvo" da nam ga u kineskom pakovanju ponovo uvale Kumrovcani. Ma sta ti kukas na tudjoj nesreci i na tudjem groblju? Imas li ti svoje? Ko te uopste ista pita ko te goni da ista kazes kad ne moras?

ODGOVORITE
Name

a da damo.text na autorizaciju

14.12.2014 16:42

Ovo djeluje malo nestvarno da Rajko ovo napise. Haj da napise al u samom textu nema ni jedna psovka to je najcudnije i zato treba provjerit ko je autor texta. Il su nas vanzemaljci okupirali.a to jos ne znamo...

ODGOVORITE
Name

brko

16.12.2014 01:15

O kome bre ovaj Vasić piše? O rođenom sinu ne bi bolje.

ODGOVORITE