Posljednji pozdrav Paunu!

U Skupštini grada Beograda održana je komemoracija Blagoju Paunoviću, legendarnom fudbaleru i treneru koji je obeležio istoriju Partizana, jugoslovenskog i srpskog fudbala.

Fudbal 12.12.2014 | 17:40
Posljednji pozdrav Paunu!

Sahrana preminulog člana državnog tima koji je 8. decembra preminuo u 67. godini, a koji je 1968. godine osvojio drugo mesto na Evropskom prvenstvu, obaviće se u petak u 14.30 na Novom groblju. Od njega su se oprostili brojni bivši saigrači, ali i ljuti rivali na terenu, funkcioneri FSS i Partizana, ljubitelji fudbala, prijatelji i saradnici tokom bogate karijere. Biranim rečima, legendarni Moca Vukotić podsetio je kakav je fudbaler bio Blagoje Paunović.

"Bio je stub odbrane i Partizana i reprezentacije, ključ za srebro na Evropskom prvenstvu 1968. godine. Krasila ga je velika borbenost, skok igra i fudbalska inteligencija. Uvek je bio baš zato bolji od rivala, dobijao je duele bez faula, igrao je srcem i glavom. Klubu je uvek više davao nego što je tražio za sebe. Bilo je teško da kao trener dostigne igračke visine, ali je mnogo doprineo radu i pronalaženju talenata u Teleoptiku. Ostavio je našem fudbalu sina Veljka, koji ide njegovim stopama", rekao je Vukotić.

"Bio si duša porodice, bila je privilegija živeti sa tobom, ali i obaveza da te dostojno predstavim", rekao je Veljko Paunović.

Reprezentativac bivše Jugoslavije za nacionalni tim odigrao je 39 utakmica, a nekoliko puta je nastupao i za omladinsku i mladu reprezentaciju bivše zemlje.
Zajedno sa Miroslavom Pavlovićem i Draganom Holcerom, sačinjavao je, posle čuvene generacije: Čajkovski, Horvat, Boškov, poznatu širu odbranu nacionalnog tima, koji je proneo slavu jugoslovenskog fudbala širom sveta.

Ušao je u legendu Partizana, u klubu je proveo pola veka, a prošao je sve selekcije i crno-beli dres nosio je od 1965. do 1975. godine. Za Partizan je odigrao 514 utakmica, po čemu je peti u istoriji kluba iza Momčila Vukotića, Saše Ilića, Nikice Klinčarskog i Milana Damjanovića.

Posle sjajne fudbalske karijere Paunović se kasnije posvetio trenerskom radu u zemlji i inostranstvu. Od 1999. do 2002. je vodio Teleoptik, zatim Budućnost Banatski Dvor, Smederevo i BASK. U Partizanu, bio je pomoćnik Milutinovića, Osima, Tumbakovića i Vermezovića.

Na komemoraciji su bili i Savo Milošević, Žarko Zečević, Ivan Ćurković, Slobodan Santrač, Mustafa Hasanagić, Ljubiša Tumbaković, zatim i legende rivalske Crvene zvezde Dragan Džajić, Zoran Filipović, Jovan Kule Aćimović, Stanislav Karasi, Vladimir Petrović Pižon i brojni drugi ljudi iz sveta fudbala.

Komentari / 0

Ostavite komentar