Srpski reper protiv Kastra

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) poslala je početkom 2009. godine srpskog muzičkog promotera Rajka Božića na Kubu, sa tajnim zadatkom da se udruži sa jednim od najozloglašenijih repera u Havani i nahuška omladinu protiv kubanske vlade, tvrdi AP.

Svijet 11.12.2014 | 22:34
Srpski reper protiv Kastra

Na komunističkoj Kubi to je bio projekat zbog kojeg je Božić mogao da se nađe u zatvoru, te on nije otkrio svoje prave namere kubanskom hip-hop umetniku Aldu Rodrigezu, čuvenom po izvođenju protestnih numera protiv uticaja Kastrove vlade na svakodnevni život, javlja Asošijeted pres, a prenosiTanjug.

Rodrigez i njegova grupa "Los Aldeanos" trebalo je da budu nesvesno uvučeni u tajni rat između Havane i Vašingtona, kao što pokazuju hiljade stranica dokumenata do kojih je AP došao, kao i desetine intervjua.

Božićeva uloga je bila da poveća broj Rodrigezovih protestnih pesama, a njegov projekat je inspirisan protestnim koncertima studentskog pokreta koji je pomogao u svrgavanju nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića 2000. godine, navodi američka agencija.

USAID-ov tajni hip-hop projekat na Kubi imao je za cilj širenje demokratije, ali je kao i druge američke operacije na ovom ostrvu za izvođače imao amatere, primećuje AP.
Dokumenta pokazuju da je USAID više puta doveo nedužne Kubance i svoje operativce u opasnost, uprkos upozoravajućim znacima.

Vlasti su zatvarale ili ispitivale muzičare ili operativce USAID-a najmanje šest puta.
Za Božića su tenzije sa vlastima bile deo igre, a hip-hop scena je, kako je napisao, bila "dovoljno subverzivna da bi bila ekstremno hladna, ali u isto vreme ne previše opasna da bi se na njoj igralo".

U pisanom saopštenju, USAID je juče naveo da je ovaj program bio deo četvorogodišnjeg ugovora u cilju jačanja civilnog društva koji je okončan 2012. godine, ali poriče da je reč o tajnom programu.

Božić je bio angažovan na projektima i u Tunisu, Ukrajini, Libanu i Zimbabveu, a operaciju na Kubi nije želeo da komentariše.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

007

11.12.2014 21:42

HAHAHAaaa!Dokle ide oba Amerika.Muzikom protiv KASTRA???

ODGOVORITE