EU glavni krivac za krah Južnog toka

Bivši njemački kancelar Gerhard Šreder smatra da je osnovni razloz za zaustavljanje projekta Južni tok to što je EU sve vrijeme htjela da zaustavi njegovu izgradnju.

Svijet 11.12.2014 | 18:24
EU glavni krivac za krah Južnog toka

Šreder je to rekao na zatvorenom sastanku rusko-evropskih poslovnih krugova u Moskvi.

"Razumijem Gasprom koji je uz podršku ruskog predsjednika objavio odustajanje od dalje izgradnje gasovoda. Zašto? Najvažniji razlog je to što je Evropska unija sve vrijeme nastojala da zaustavi izgradnju Južnog toka, u početku pomoću gasovoda Nabuko, koji je na kraju zbog rizika 'sahranjen', a zatim pomoću birokratskih trikova", kazao je Šreder.

On je dao primjer Bugarske na koju je EU vršila pritisak koji je na  kraju rezultirao time da ona nije dala potrebne dozvole.

"Znam što to znači jer radim u Sjevernom toku. Svaki dan kašnjenja košta. Zato mi je jasno, iako mi nije drago, što je Južni tok zaustavljen", rekao je Šreder na sastanku koji je inicirala turska građevinska kompanija Renesans konstrakšen, a organizator poslovnog programa Kreon enerdži.

Šreder je ukazao da je još jedan razlog odustajanja od projekta Južni tok pad tražnje gasa u Evropi i rastući gubici.

Kompanija koja sve plaća mora i na to da obrati pažnju, dodao je.

"Ali glavni razlog je odbijanje Brisela da prizna da Južni tok daje mogućnost za poboljšanje snadbijevanja Evrope gasom. To je već istorija", rekao je bivši kancelar Njemačke.


Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

JA

11.12.2014 17:32

Ako smo iskreni to je svima JASNO!!!

ODGOVORITE
Name

Đorđe

11.12.2014 17:43

Svaka čast gos.Gerhard Šreder. Ovaj čovek je na liniji pomirenja svekolikog i kompletnog između Germana i Slavena.Sile "mračne" to ne žele. Rešenje dobrih odnosa Germana i Slavaena,a i drugih ,a koji to žele,vodi boljem sutra većine ljudi planete. Trutovi iz mraka to znaju i hoće samo oni da žive i sprečavaju taj proces.Ostali nemaju pravo na zrak,a koje nam je Bog dao.Dušu nam uzeše. Rešenje je u "revoluciji sirotinje". Napominjem da „revolucija“ ne podrazumjeva uvjek silu. Imamo primer Isusa Hrista i Muhameda drugih Abrahamskih proroka.Gandi je takođe primer opšteg pokreta ,tako mislim da će ići tok ljudske istorije. Domaćinski kapitalizam će nastati,kad se "revolucija sirotinje" digne protiv finansiskog kapital i novac ,kao dobro zamišljen,ali zloupotrebljen propadne. Tad niko neće biti dužan nikome . Sve će se "RESETOVATI". ISKRENO I POŠTENO . Đorđe

ODGOVORITE
Name

pajo

11.12.2014 17:52

Jos prima platu od Rusije. Za Srbe je jedino on u pravu. Koji su to demagozi.

ODGOVORITE