Nijemci traže brisanje Kosmeta iz Ustava?

Poglavlje 35 neće biti zatvoreno dok Srbija ne uskladi Ustav sa Briselskim sporazumom, a na udaru je Preambula i članovi o teritorijalnom uređenju, pišu beogradski mediji.

Srbija 11.12.2014 | 10:07
Nijemci traže brisanje Kosmeta iz Ustava?

Osim 11 uslova za otvaranje ključnog, kosovskog poglavlja u pregovorima Beograda sa Briselom, Berlin je pred Srbiju isporučio i zahtev: da se Ustav Srbije uskladi sa dogovorima iz Briselskog sporazuma!

Kako se saznaje, bez ispunjenja ovog zahteva Poglavlje 35 neće moći da se zatvori, pa i članstvo u EU, samim tim, visi o ovom tankom koncu.

Da li prilagođavanje najvišeg pravnog akta Srbije podrazumeva i brisanje preambule koja jasno kaže da je Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije države Srbije, za sada nije precizno definisano. Međutim, po mnogima, upravo je to najveća zamka koja se krije u berlinskom paketu i koja zapravo implicira priznavanje nezavisnosti, pišu mediji.

Sporne tačke mogle bi da budu i članovi 182 i 16 Ustava, koje se odnose na teritorijalno uređenje Srbije i međunarodne odnose. Brisel bi mogao da traži da se iz Ustava izbaci formulacija da Srbija ima dve pokrajine, kao i da promeni stav da "svi međunarodni ugovori moraju biti u skladu sa Ustavom“.

Prema nezvaničnim informacijama, na formulaciji sadržine kosovskog poglavlja mesecima je radilo nemačko ministarstvo spoljnih poslova, a srpski zvaničnici su sa tačnom listom uslova upoznati početkom oktobra, kada je u poseti Srbiji bio Ernst Rajhel, specijalni izaslanik MSP Nemačke za jugoistočnu Evropu, Tursku i EFTA.

Profesor Ustavnog prava Ratko Marković kaže, za Novosti, da se zahtev o usklađivanju Ustava sa Briselskim sporazumom odnosi na sve delove ovog akta gde se pominje Kosovo, a posebno na dva:

"Očekujem da Brisel traži da se izbaci navođenje AP KiM u delu o teritorijalnom uređenju Srbije, kao i da se izbriše rečenica da će se suštinska autonomija KiM urediti posebnim zakonom. Takođe, Brisel će insistirati i da u Ustavu međunarodno pravo i ugovori imaju primat nad domaćim".
Šef Delegacije EU Majkl Davenport rekao je da pregovori Srbije i EU nisu stali i da nije ništa izgubljeno:

"Do sada su završeni skrininzi za 23 od 35 poglavlja, a Srbija radi na akcionim planovima za poglavlja 23 i 24".

Povodom proverene informacije Novosti o 11 uslova Berlina za otvaranja Poglavlja 35, u nemačkoj ambasadi u Beogradu kažu da nije tačno da postoji takav spisak. Ali, oni potvrđuju da će Vlada Nemačke dati saglasnost za otvaranje Poglavlja 35 tek kada obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o normalizaciji odnosa iz aprila 2013. godine budu sprovedene u potpunosti i kada Srbija jasno iskaže spremnost da nastavi dijalog sa Kosovom:

"Srpska vlada je odavno upoznata sa ovim očekivanjima. Sada, nakon što je napokon formirana kosovska vlada, bitno je da se dijalog na visokom političkom nivou što pre nastavi i da doprinese brzom zatvaranju praznina u sprovođenju Sporazuma o normalizaciji odnosa. EU očekuje od Srbije i Kosova dalji napredak u procesu normalizacije odnosa".


Izvor: Večernje novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Milojko-Banja luka

11.12.2014 09:28

Vučić i Dačić neka sada izađu i kažu kako niko od Srbije ne traži da prizna Kosovo kao međunarodno priznatu državu po ko zna koji put. Svi sve vide samo naši političari ne ili kasno.

ODGOVORITE
Name

Ziko

11.12.2014 10:19

Jedinstvena prilika da se ukine ap Vojvodina

ODGOVORITE