Vukčević ide u penziju prije kraja mandata

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević odlazi u penziju početkom naredne godine zbog nedavnih izmjena zakona po kojem tužioci odlaze u penziju sa navršenih 65 godina zivota, mada mu mandat ističe tek krajem 2015. godine.

Srbija 10.12.2014 | 21:37
Vukčević ide u penziju prije kraja mandata

U intervujuu za Novi magazin Vukčević, koji je na čelu tog Tužilaštva od jula 2003. godine, rekao je da mu ovaj mandat traje do kraja 2015, kao i Republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac i tužiocu za organizovani kriminal Miljku Radisavljeviću.

"U isto vreme smo birani, ali ja moram u penziju zato što je promenjen zakon. Za samo četiri dana pokrenute su izmene po hitnom postupku, uz podršku Državnog veća tužilaca. Autor izmena je Ministarstvo pravde i za samo četiri dana zakon je izglasan i onemogućio je produženje mog angažovanja", rekao je Vukčević.

Kod Ustavnog suda, kako je naveo, ne samo predsjedniku, već i sudijama koji rade na značajnim predmetima, mandat se odobrava do kraja.

Na pitanje da li je to leks specijalis za njega, tužilac je odgovorio "da, leks specijalis Vukčević. Nije to tako često", napominjući da može da se dogodi da ostane do kraja mandata, "isto onoliko brzo koliko je brzo odlučeno da ne može".

Njemu je, kako je naveo, lično žao što odlazi s posla jer je tužilaštvo na pragu da privede kraju nekoliko značajnih predmeta.

"Mi smo u isto vreme pokrenuli četiri predmeta i to se čulo. Promena zakona i napadi na Tužilaštvo i mene koincidiraju sa intenzivnim radom na ovim predmetima. Zakon je zakon i ja ću ostati dosledan sebi i poštovaću ga", naglasio je Vukčević.

Opisujući strahote rata, koje je čuo tokom svakodnevnog posla, Vukčević je ispričao da ga je za tužioca za ratne zločine, preporučio rad na predmetu "Sjeverin", prvo ozbiljno suđenje za ratne zločine u Srbiji.

"Drago mi je što sam tako počeo karijeru i što ću nakon izmena zakona o javnim tužilaštvima, kojima mi je to onemogućeno, moći da završim mandat, da predmetom Štrpci krunišem rad, mada se nadam da ću završiti još neke predmete", napomenuo je tužilac.

On je podsjetio da je bio u ekipi koja je završila, kako je naveo, najvažniji dio posla za državu, saradnju sa Haškim tribunalom, hapšenje preostalih haških optuženika i dobio Sretenjski orden prvog reda na šta je veoma ponosan.

"Ali, šta mogu ja koji sam hapsio Mladića da očekujem od ljudi kojima je najsrećniji dan u životu onaj kada su jeli čokoladu s njim?", rekao je Vukčević.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Crni Gruja

10.12.2014 22:20

Trebao je i ranije. Optužio je više Srba nego srpskih dželata.

ODGOVORITE