Odgovoriti na prava svih civilnih žrtava

Nove vlasti u BiH moraju napraviti pojednostavljen, sveobuhvatan i pravedan sistem koji će odgovoriti na prava i potrebe svih civilnih žrtava rata u BiH, poručila je šef Kancelarije Savjeta Evrope u BiH Meri En Henesi.

Bosna i Hercegovina 10.12.2014 | 19:54
Odgovoriti na prava svih civilnih žrtava

U Sarajevu je večeras održana panel diskusija pod nazisom "Civilne žrtve rata u BiH: Da li će trauma biti nasljeđe nove generacije?" kojim je Kancelarija Savjeta Evrope u BiH obilježila Međunarodni dan ljudskih prava.

"Ovim skupom želi se naglasiti činjenica da se mora odgovoriti na potrebe i na prava sadašnjih civilnih žrtava rata bez obzira na etničku pripadnost, mjesto boravka i rod“, naglasila je Henesijeva na konferenciji za novinare koja je prethodila skupu.

Ona je istakla da se 20 godina nakon rata u BiH civilne žrtve i dalje suočavaju sa traumama, gubicima i sa statusom koji je nesiguran i nedefinisan usljed fragmentiranosti i kompleksnosti državnog aparata koji brigu o civilnim žrtvama rata čini neadekvatnom.Britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson istakao je na konferenciji za novinare da je Ambasada Velike Britanije aktivna na cijelom nizu pitanja ljudskih prava u BiH.

"Danas smo ovdje da pričamo o ožiljcima rata i traumama iz prošlosti koje i danas pogađaju preživjele. Mi smo dosta radili na promociji rješavanja seksualnog nasilja i objavili protokol za istrage i dokumentaciju slučajeva seksualnog nasilja koji je usaglašen na samitu u Londonu u junu", rekao je on.

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Dejvid Robinson ocijenio je da su poštovanje ljudskih prava od presudnog značaja za pomirenje i napredak.

"Mnogo je učinjeno u proteklih 20 godina, ali mnogo predstoji toga na polju zaštite ljudskih prava. OHR je u tome od samog početka, radio je na provođenju Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma koji se odnosi na povratak izbjeglica. Pozivamo nove vlade da nastave da obezbjeđuje uslove za povratak", naveo je on.

Otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renco Davidi rekao je da EU podržava poštovanje ljudskih prava i demokratiju kao vladavinu zakona, kao temeljne vrijednosti EU ustoličene i Lisabonskim ugovorom, kao i mnogim drugim dokumentima koji osnovne slobode i ljudska prava garantuju u evropskim okvirima.

"Nedostatak zakonskog okvira koji reguliše reparaciju, nadoknadu civilnim žrtvama rata, ozbiljan je nedostatak u pravnom okviru BiH", poručio je Davidi.

Zamjenik šefa Misije OEBS-a u BiH Nina Suomalainen istakla je da postoji zabrinutost u vezi sa neravnopravnošću i neadvekatnošću pristupa socijalnim pravima i uslugama za civilne žrtve rata u oba entiteta, te sa dodjelom resursa zasnovanom na statusu umjesto na potrebama.

"Ti različiti nivoi pomoći i pristupi dva entiteta tom pitanju utiču na održivost povratka", ocijenila je ona.Prema njenim riječima, Misija OEBS-a djeluje u partnerstvu sa Ambasadom Velike Britanije na provođenju Inicijative za sprečavanje seksualnog nasilja u BiH.

"Uz podršku međunarodnih donatora i saradnju sa lokalnim partnerima, Misija OEBS-a izvršila je obuku više od 40 istražilaca ratnih zločina i više od 50 sudija i tužilaca na teme u vezi sa predmetima seksualnog nasilja počinjenog za vrijeme rata u BiH", zaključila je ona.

Komentari / 0

Ostavite komentar