Sreća opada sa godinama braka

Sreća u braku počinje da opada odmah nakon venčanja, ali suprotno urbanom mitu, kriza ne nastupa u sedmoj godini nego kasnije - između 10 i 15 godine braka.

Zanimljivosti 10.12.2014 | 11:44
Sreća opada sa godinama braka

Kako prenose elektronski mediji, to je pokazalo istraživanje naučnika sa univerziteta Brigam Jang u Juti, sprovedeno među više od 2.500 žena koje su odgovarale na pitanja o kvalitetu svojih brakova od "sudbonosno da" do 35. godišnjice.

Žene rođene krajem 50. ili početkom 60. godina prošlog veka koje su se udale u svojim dvadesetim godinama, odgovarale su i na pitanja o tome koliko se često sa muževima prepiru oko kućnih poslova, vaspitanja dece, njihovih izlazaka i gledanja drugih žena.

Odgovori su pokazali da u većini brakova sreća i komunikacija kreću silaznom putanjom od samog početka - i nikad se ne poprave.

Oko 65 posto žena je kazalo da je sa godinama braka nivo sreće koju su osećale bio sve manji, a 85 posto da sve manje vremena provode u čavrljanju i smejanju sa suprugom.

Prva opasnost za vezu dolazi posle 10 godina braka.

Rezultati istraživanja američkih naučnika, objavljeni u časopisu Social Science Researć, pokazuju da prepirke, svađe i prateće napetosti dosežu vrhunac između 10. i 15. godine braka.

Za one koji uspešno prebrode kritične godine, stvari posle kreću nabolje, a za one koji su zaista strpljivi oko 35. godišnjice brakovi su skladni kao na početku.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar