Porasli apetiti u institucijama BiH

Više od trećine institucija na nivou BiH potrošilo je tokom prvih devet mjeseci ove godine više novca nego u istom lanjskom periodu, a veće izdatke imali su za plate, putne troškove, nabavke i kapitalne projekte.

Bosna i Hercegovina 10.12.2014 | 08:53
Porasli apetiti u institucijama BiH

Zaključno sa septembrom ove godine od 75 institucija BiH njih 26 je, prema podacima iz izvještaja o izvršenju budžeta za devet mjeseci, povećalo izdatke po raznim osnovama.

Prva na listi onih koji su uvećali izdatke je Služba za poslove sa strancima. Za njeno funkcionisanje ove godine je dato 9,48 miliona, odnosno oko 3,5 miliona više nego lani i to zbog kapitalnih projekata.

Na toj listi je i Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH čiji su izdaci stali na 9,29 miliona KM, što je za oko 1,3 miliona više nego u istom periodu prethodne godine. Prema podacima iz budžeta, više novca u ovoj pravosudnoj instituciji dato je za putne troškove, nabavku materijala, tekuće održavanje i ugovorene i druge posebne usluge.

Tužilaštvo BiH je za devet mjeseci potrošilo 8,94 miliona maraka. To je za 1,9 miliona više nego lani, a nadležni u ovoj instituciji su ove godine odriješili kesu za usluge prevoza i goriva, plate i naknade zaposlenima te za tekuće održavanje i kapitalne izdatke.

Jedinica za implementaciju Projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija je, gledajući prema procentima, najviše povećala izdatke. Oni su, naime, za devet mjeseci lani potrošili 233.000 maraka, a od januara do septembra izdaci su premašili milion i to zbog izdataka za tekuće održavanje.

Veće ovogodišnje troškove imali su i Sud BiH, Ustavni sud, Ministarstvo komunikacija i transporta, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, Ministarstvo pravde, Agencija za javne nabavke, Centar za uklanjanje mina i druge institucije.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar