Sve više zabrana

Sve je manja sloboda korištenja interneta - mnoge zemlje ograničavaju potpuni pristup internetu ili uvode cenzuru, tvrde organzacije za zaštitu ljudskih prava.

Svijet 08.12.2014 | 12:15
Sve više zabrana

 

Najnovije analize pokazuju da je sloboda korištenja interneta u padu, da ograničenja na "on lajn" pristup te pretraživanja i komunikaciju rastu već četvrtu godinu uzastopno.

Povećava se broj zemalja čije vlasti uvode različite oblike i metode praćenja i cenzurisanja interneta.

U godišnjem izvještaju organizacija za zaštitu ljudskih prava "Fridom haus" upozorava da nikada do sada nije bilo uhapšeno toliko mnogo korisnika interneta.

Rastu i zahtjevi i pritisci vlada na internet kompanije da omoguće uvide u baze podataka o korisnicima, njihovim aktivnostima i kontaktima.

U izvještaju pod naslovom "Sloboda na mreži u 2014." sumirana su istraživanja slobode pristupu i korištenju interneta u 65 zemalja.

U više od polovine tih zemalja državna ograničenja i cenzurisanje interneta su pojačana.

Vlade nekih država proširile su i načine elektronskog nadzora nad "on lajn" aktivnostima i pooštrile kazne za "neprihvatljive aktivnosti".

Do najvećeg pada slobode korištenja interneta došlo je u Rusiji, Kini, Turskoj i Ukrajini, a u SAD su sve češći slučajevi neovlaštenog nadzora Nacionalne agencije za bezbjednost nad internet komunikacijama.

Izvor: Srna

 

Komentari / 0

Ostavite komentar