Običan hljeb boje kafom i kakaoom

Mnoge pekare od običnog belog brašna prave lažni crni hleb, prepun supstanci koje ne bi smele da postoje u ovom pekarskom proizvodu.

Srbija 08.12.2014 | 09:57
Običan hljeb boje kafom i kakaoom

Jedan od prvih saveta koji dobijemo kad odlučimo da se pravilno hranimo jeste da smanjimo unos belog hleba i da pređemo na crni ili ražani.

Međutim, nije svaki hleb koji se zove ražani 100 odsto ražani jer hleb koji sadrži samo 35 odsto ražanog brašna spada u tu kategoriju.

Pored toga, takvo pecivo može da bude puno aditiva i emulgatora. Ima onih koji se odlučuju za takozvani beskvasni hleb, ali stručnjaci navode da se benefit beskvasnog hleba gubi ako se u njemu nalazi mnogo sode bikarbone, a upravo tako je u većini slučajeva. Iako nam, kad pomislimo na nezdrav hleb, prva asocijacija bude upravo beli, trebalo bi istaći da nije ni svaki hleb koji nije bele boje obavezno i zdrav.

Pojedine pekare prave crni hleb koji zapravo to nije.

"On ima tamnu boju, dobijenu upotrebom supstanci koje ne bi smele da postoje u hlebu - ražani malt, kafa, kakao, pekarske prirodne i veštačke boje, crveno vino", kaže za Kurir jedan od pekara odlično upoznat s metodom bojenja hleba.

Ono što je problem s kojim se sreću potrošači jeste to što većina proizvođača ne krši zakon jer pravilno deklarišu svoj hleb.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović kaže da u Srbiji ne postoji laboratorija koja može da proveri da li u ražanom hlebu ima minimum 30 odsto ražanog brašna.

"To znači da, ako inspektor ne kontroliše pekara tokom proizvodnje, kad taj hleb kasnije dođe u prodavnice, nemoguće je proveriti o kakvom se hlebu radi ", kaže Papović.

Izvor: Kurir

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Crni Gruja

08.12.2014 09:02

Pekari su obični prevaranti. Od hleba su napravili sunđer. U njemu ima svega samo nema brašna. A inspekcija spava zimski san.

ODGOVORITE
Name

Pd

08.12.2014 09:57

Zato ja pravim domaći hljeb jer ovaj što oni prave ne liči ni na šta i ko će znati šta u njega sve miješaju.

ODGOVORITE
Name

Kukuruzovina

08.12.2014 10:01

Kažem ja svojoj ženi da je taj crni hljeb samo ofarbani bijeli ali džabe joj govoriti.

ODGOVORITE
Name

A Valter brani sarajevo

08.12.2014 10:08

Pekari su banditi samo takvi. Svaki se obogatio. Posebno na picama koje izrežu na 6 dijelova koje prodaju po 2KM. Ta pica onda košta 12KM! A u njoj uloženog materijala nema više od 2KM. Zarada po jensoj pici 10KM. Ako dnevno proda samo 20 takvih pica, zarada samo na njima je 200KM. A gdje sve ostalo, bureci, sirnice, zemičke,...Dakle dnevno munu bar 1000KM. Mjesečno je to 30,000. A i više...Čiste zarade

ODGOVORITE
Name

Kriterijum

08.12.2014 11:43

Postoji kriterijumi kako se vrsi klasifikacija pekarskih proizvoda. Na podrucju BN, samo tri (3) hljeba su "prava crna hljeba" jer se proizvode od brasna tip 1100. Sve ostalo su mijesani hljebovi i specijalne vrste hljebova (tako im je klasifikacija). Jedan je veliki BN-proizvodjac (sa dva takva hljeba) i jedan "mali". E sad, razne inspekcije (lokalne, republicke)... to ne bih komentarisao. Samo obratite paznju na izdavanje fiskalnih racuna, na cistocu proizvodnih pogona - ko moze (ne maloprodajnih objekata), ko radi u proizvodnji, sanitarne knjizice radnika, u cemu nam komsija koji radi u pekari ide na posao i da li se tamo presvlaci. To treba inspekcije da gledaju (ponijelo me pa ih prozvah)

ODGOVORITE
Name

tb

08.12.2014 11:56

lični stv,uzimam hljeb u isključivo domaćim pekarama ne u Šiptarskim jer mislim da u Šiptarskim možeš u svako doba dana da kupiš topao hljeb koji kada se ohladi ne valja ni za šta.Stavljaju puno aditiva a slabije brašno koriste tako da imaju veliku zaradu.Mi smo Srbi nacija sa problemom ,više volimo tuđe i ako je puno gore a možda, namjerno i opasnije???

ODGOVORITE
Name

pekar

08.12.2014 20:22

Nista novo,razeni hljeb se farba vjestackim bojama od rata na ovamo. Zar to neko nije znao do sada. Mismo to navikli, ako ih inspekcija upozori oni ce odma poskupjeti hljeb i gdje smo onda. Bolje je nedirajte, moze dokle moze.

ODGOVORITE