BiH uvezla mlijeka i mliječnih proizvoda za 124 miliona KM

U Bosnu i Hercegovinu je za 11 mjeseci ove godine uvezeno 42.158.701,40 kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda, u ukupnoj vrijednosti od 124.156.135,13 KM.

Bosna i Hercegovina 08.12.2014 | 08:03
BiH uvezla mlijeka i mliječnih proizvoda za 124 miliona KM

U istom periodu izvezeno je 52.808.609,97 kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda, u ukupnoj vrijednosti od 58.836.398,73 KM. 

Ove podatke objavila je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na svojoj web stranici.

Najviše se uvezlo mlijeka i pavlake, nekoncentriranih i bez dodatog šećera ili drugih sladila, a zatim mlaćenice, kiselog mlijeka i pavlake, jogurta, kefira i ostalih fermetiranih mliječnih proizvoda.

Kada je u pitanju izvoz, preovladava mlijeko i pavlake, nekoncentrirane i bez dodatog šećera ili drugih sladila.

U ovoj godini više tih proizvoda se uvozilo u BiH nego u zadnja četiri mjeseca, dok je izvoz iz BiH najveći u oktobru i novembru ove godine.

Svaki mjesec Uprava za indirektno oporezivanje će na svojoj zvaničnoj web stranici, u dijelu koji govori o statistici, objavljivati ažurirane podatke o uvozu mlijeka i mliječnih proizvoda u Bosnu i Hercegovinu, te njihovom izvozu iz naše zemlje. 

Precizni podaci će biti objavljivani u skladu za zahtjevom poljoprivrednih proizvođača u BiH, te zaključcima s posebne sjednice Vijeća ministara BiH, koje je zadužio UIO da redovno prikaže kompletan uvoz i izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda. 

Na ovaj način javnost u Bosni i Hercegovini će biti pravovremeno i tačno informirana, te neće postojati raličiti podaci u javnosti.

Izvor: Klix

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

mi sami

08.12.2014 07:55

Ovo je ono sto veze Covica i Dodika.To su ti milioni zbog kojih je Sarovicu skinuta glava u sm.To je ta rijec koja se ne gazi.U njihovom svijetu kriminala rijec je zakon.Ko prekrsi rijec zna se kako zavrsi.

ODGOVORITE
Name

čudne stvari se dešavaju

08.12.2014 08:29

Sve se slažem s "mi sami", jedino moram dodati da mi zbilja nije jasno otkud sve ti silni milioni za uvoz svega već 20 godina. Ko to finansira???

ODGOVORITE
Name

Direkt

08.12.2014 17:45

Da se samo mlijeko i mliječni proizvodi uvoze u BiH u velikim količinama gdje bi nam kraj bio. Negdje sam čitao da i vodu uvozimo u velikim količinama. "Ubi" nas uvozni lobi, samo nisu oni krivi što su dobro organizovani, već domaći proizvođači koji se malo ili čak nikako ne reklamiraju, a hoće da ih neko kupuje. Pa da bi kupio neki domaći proizvod prvo moram znati da taj proizvod postoji. Bez reklame kao da te nema, jer tržište je preplavljeno raznim proizvodima i moraš se boriti za svoje mjesto. Mlijeka u supermarketu ima od raznih proizvođača. Jedan od glavnih razloga zašto se uvozi ovoliko mlijeka nije taj što je uvozno mlijeko bolje, jer nije, isto je, već to što strani proizvođač ili uvoznik reklamira svoje mlijeko, dok domaći proizvođač mlijeka misli da je dovoljno otvoriti mljekaru, sklopiti ugovor sa velikim trgovinskim lancima i gotova stvar, e nije, jer u samoposlugama se nalaze mlijeka raznih proizvođača i kupci najviše kupuju ono mlijeko za koje su već čuli putem medija koji mu je najbliži (najčešće je to TV). Mnogi naši proizvođači misle da je reklama trošak, nije, reklama je investicija i to investicija na koju se na osnovu jedne marke uložene u marketing vraća 10 KM. Sve dok domaći proizvođači ne shvate da moraju da igraju igru koju nameće uvozna konkurencija, nema pomaka kada je u pitanju prihvatanje domaće robe od strane domaćih kupaca. Nije dovoljno biti samo domaći proizvođač već moraš i da se reklamiraš kao i svaki drugi proizvođač.

ODGOVORITE