U Turskoj vlada atmosfera straha

Turski pisac i nobelovac Orhan Pamuk izjavio je u intervjuu listu "Hurijet" da u Turskoj vlada atmosfera straha i optužio tursku vladu da vrši pritisak na medije i maltretira novinare.

Svijet 07.12.2014 | 14:57
U Turskoj vlada atmosfera straha

"Najgore od svega je to što postoji strah. Mislim da se svi plaše, a to nije normalno. Sloboda izražavanja je pala na vrlo nizak nivo", rekao je Pamuk koji je 2006. dobio Nobelovu nagradu za književnost.

On je optužio vladu da vrši pritisak na medije, a naročito je kritikovao maltretiranje novinara, prenosi AFP.

"Mnogi prijatelji su mi rekli da je taj i taj novinar ostao bez posla. Sada su maltretiranju izloženi čak i novinari koji su bliski vladi", kazao je 62-godišnji pisac koji je često dolazio u sukob sa turskim vlastima.

On je, takođe, izrazio razočaranost zbog nedavnih izjava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji je rekao da muškarci i žene nisu jednaki.

Pamuk je rekao da je se u njegovom tek objavljenom
romanu "Nešto čudno u mojoj glavi" radi o represiji koju trpe žene u Turskoj.

Pamuk, prvi turski pisac koji je dobio Nobelovu nagradu, poznat je po romanima kao što su "Sneg" i "Moje ime je ruža". Njegove knjige su prevedene na više od 60 jezika.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

cotton

07.12.2014 15:38

Bitno je da jedan covjek moze reci kakvo je stanje u Turskoj. To ga je zapadna demokratija naucila. Blago Turskoj kad ima pamuka.

ODGOVORITE
Name

re cotton

07.12.2014 16:20

Vidim da ima još ljubitelja Turske na Balkanu; pa što se ti ne bi preselio u Tursku?

ODGOVORITE