Pustite obećanja, građani žele posao

Političari u BiH pokazali su volju da ubrzaju integraciju države u Evropsku uniju, ali ovo nije vrijeme za obećanja, jer građani žele konkretne rezultate: posao, vladavinu prava i evropsku perspektivu.

Bosna i Hercegovina 05.12.2014 | 20:25
Pustite obećanja, građani žele posao

Poručila je ovo u petak u Sarajevu Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost, nakon razgovora sa liderima 12 parlamentarnih stranaka iz BiH.

"Nema spuštanja kriterijuma, uslovi EU ostaju isti. Mijenjamo samo redoslijed prioriteta kako bismo što brže došli do konkretnih rezultata, a to su socioekonomska reforma i funkcionalnost zemlje", izjavila je Mogerinijeva govoreći o novom pristupu Unije prema BiH.

Šta će konkretno sadržavati taj pristup, tek će odlučiti institucije Evropske unije, a utiske svojih razgovora sa bh. liderima Mogerinijeva će 15. decembra prenijeti ministrima spoljnih poslova svih zemalja članica Unije.

"Svrha nije samo deklarativna podrška nego obezbjeđivanje konkretnih rezultata za građane BiH. Imamo priliku da prevaziđemo podjele i razlike iz prošlosti i zajedno obezbjedimo da BiH postane dio evropske porodice država", naglasila je visoka predstavnica EU, koje je u posjetu BiH došla sa Johanesom Hanom, evrospskim komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

Nakon sjednice Savjeta za spoljne poslove EU, zakazane za 15. decembra, najavila je Mogerinijeva, biće definisane konkretne mjere koje će se provoditi u BiH. Ona je najavila i da će uskoro ponovo doći u BiH, što govori o "novom načinu funkcionisanja Evropske komisije", koja je opredijeljena za blisku saradnju sa BiH.

Komesar Han istakao je da je mehanizam koordinacije još među prvim obavezama BiH. Podsjetio je da je, zbog nepostojanja ovog mehanizma i izostanka dogovora među bh. političarima, EU smanjila godišnji budžeta za BiH sa 80 na 40 miliona evra.

"Spremni smo povećati budžet ako se postigne dogovor o mehanizmu koordinacije u vezi s pitanjima evropskih integracija. Iz BiH trebamo jedinstven glas u procesu pregovora sa EU. Spremni smo pomoći, ali to podrazumijeva odluke političkih lidera", poručio je Han.

Stranački lideri, poslije susreta sa Mogerinijevom i Hanom, istakli su da su se usmeno obavezali da prihvataju da, na osnovu ponude Brisela o novom pristupu, konkretno rade na deblokadi evropskog puta BiH. Nikakvu izjavu nisu potpisali, a umjesto toga, članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić (PDP), Dragan Čović (HDZ) i Bakir Izetbegović (SDA) preuzeli su na sebe obaveze da narednih sedmica pripreme deklaraciju koju bi potom potpisali predstavnici svih 12 političkih stranaka.

Poslije toga bi deklaracja, kao potvrda političke spremnosti lidera u BiH, bila dostavljena institucijama EU. Plan je da, nakon što Savjet EU odobri novi pristupa za BiH, domaće institucije i institucije Unije zajedno naprave konkretan plan reformskih aktivnosti.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Draga Gospodjo Mogerini

05.12.2014 19:42

Oni gledaju samo sebe,a koliko to god zvucalo nekome u Republici Srpskoj manje vazno,nama je u Republici Srpskoj mozda najpotrebnija vladavina prava.Sa ovom privatnom partijskom policijom ovo je katastrofa

ODGOVORITE
Name

prijedor

05.12.2014 19:42

PAVIĆ DANAS PRIČA O ZAPOŠLJAVANJU KORUPCIJI I KRIMINALU, LJUDI OVAJ NAM SE RUGA, OVAJ ... NAS PLJUJE, SMIJE NAM SE IRONIČNO, I TO JAVNO U KAMERU, UŽIVA ... U TOME, A MI ĆUTIMO, DOKLE ĆEMO ĆUTITI.

ODGOVORITE
Name

Kapetan

05.12.2014 19:42

Bugarska i Rumunija su svojevremeno bez skoro ikakvih uslova primljeni u EU. Danas su to ubjedljivo najsiromašnije zemlje u EU sa nivoom korupcije sličnim ovdje u BiH. Život u Rumuniji je za običnog čovjeka jako težak jer su plate kao kod nas a troškovi života su veći.

ODGOVORITE
Name

A RAJKULA?

05.12.2014 21:29

STA KAZE RAJKO VASIC RAJKULA NA SVE TO??RED JE BIO DA I NJEGA POZOVU

ODGOVORITE
Name

Za Prijedor

05.12.2014 21:47

Ćutite jer se bojite. Jer nemate m**a da se dignete i bilo šta promijenite. Najviše što smijete je da anonimno pišete komentare.

ODGOVORITE
Name

evropski folirant

05.12.2014 22:36

Cuj price "gradjanima treba evropska perspektiva"! Licemjerju nikad kraja. Ludi su i naivni svi koji aplaudiraju ovim bjelosvjetskim barabama i protuvama. Da nije srusena Jugoslavija dolazili bi oni kod nas da rade. Ali sta ces kada su svi navodno bili ugrozeni u "velikosrbskoj Jugoslaviji" pa su krenule Juke, Cace, Cele, Murati, Arapi i sav olos sto postoji na ovom svijetu. Izvolite sad trazili ste 1991. da ne zivite sa srbima, sada necemo mi sa vama, a kako vidim i hrvati. Na kraju ce te se poklati izmedju sebe.

ODGOVORITE
Name

Akademac

05.12.2014 23:10

Dok ovi što su na vlasti zadnjih 10 godina, ne budu iza rešetaka, nema ništa ni od nas ni od EU.

ODGOVORITE
Name

Srecko Sojic

05.12.2014 23:47

Nema boljitka obicnom narodu bez Zakona o porijeklu imovine i bez zatvora!!! Tek tada ce politicari manje krasti!

ODGOVORITE
Name

A B&H citizen

06.12.2014 00:43

Eh, Mis Federica Mogherini, the High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Mr Johanes Hahn, the European Commissioner for Regional Policy, with all due respect, Bosnia and Herzegovina is such a nice place to come so as to have a drink in or something but you really waste your time trying to communicate with the local politicians. We do know them well, very well. And, a few of us would like we have rather never heard of them at all since we are sick of them, indeed. Eh, gosp Federika Mogerini, visoki predstavniče EU za vanjsku politiku i gosp Džons Han, visoki predstavniče za regionalnu politiku, uz svo dužno poštovanje, Bosna i Hercegovina je tako lijepo mjesto za doći na piće ili slično, ali zbilja gubite vrijeme pokušavajući da komunicirate sa lokalnim političarima. Mi ih poznajemo više nego dobro. Nas nekolicina bi radije da nikad nismo ni čuli za njih pošto nam je muka od njih, zbilja.

ODGOVORITE