Predsjedavanje veliki izazov za Srbiju

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija praktično preuzela predsjedavanje OEBS-om, koje će zvanično započeti 1. januara i ocijenio da je to veliki izazov, jer postoje značajna razmimoilaženja unutar ove organizacije.

Srbija 05.12.2014 | 17:51
Predsjedavanje veliki izazov za Srbiju

"Prethodno švajcarsko predsedavanje našlo se pred velikim izazovom krize u Ukrajini. Prva obaveza Srbije je da odredimo ličnog predstavnika predsedavajućeg OEBS u kontakt grupi između Rusije i Ukrajine", rekao je Dačić novinarima po završetku Ministarskog zasjedanja OEBS-a u Bazelu.

Dačić je naveo da su u opticaju tri - četiri imena, koja ne moraju nužno da budu iz Srbije, ali da je još rano da o njima govori i ukazao da se u OEBS-u odluke donose konsenzusom.On je rekao da Srbija treba da se pokaže kao važan i kredibilan politički faktor koji može da obavlja tako važnu ulogu kao što je predsjedavanje OEBS-om.

Dačić je izrazio nadu da će Srbija biti uspješan posrednik u rješavanju ukrajinske krize, budući da je OEBS jedina međunarodna organizacija koja tamo djeluje.

On je rekao da je jedan od zadataka pred Srbijom "razmatranje načina funkcionisanja OEBS-a i perspektive organizacije", a prema prijedlogu još aktuelnog predsjedavajućeg Didijea Burkhaltera biće formiran panel sa 13 članova, koji će voditi njemački diplomata Volfgang Išinger.

Dačić je najavio da će se u februaru obratiti članovima američkog Kongresa, o čemu je postigao dogovor sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Komentari / 0

Ostavite komentar