BiH posvećena borbi protiv terorizma

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da je BiH posvećena borbi protiv terorizma i aktivnostima globalne koalicije u borbi protiv "Islamske države".

Bosna i Hercegovina 04.12.2014 | 18:03
BiH posvećena borbi protiv terorizma

Lagumdžija je danas učestvovao na zasjedanju ministarskog savjeta OEBS-a koje se održava u Bazelu, na poziv predsjedavajućeg OEBS-a i ministra inostranih poslova Švajcarske Konfederacije Didijea
Burkhaltera, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Lagumdžija je naglasio da je borba protiv terorizma moguća samo kroz sveobuhvatan i zajednički napor međunarodne zajednice sa krajnjim ciljem promocije zajedničkog društva i vrijednosti.

Govoreći o postizbornim aktivnostima u BiH, Lagumdžija je naglasio da nova vlast mora biti formirana na plaformi nove EU inicijative prema BiH gdje prioritete treba da čine ekonomsko upravljanje, vladavina prava i bolja funkcionalnost države.

U okviru plenarne sesije zasjedanja upriličena je svečana ceremonija potpisivanja Amandmana na Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja.

Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja Amandmana kojima se vlasništvo nad implementacijom Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja prebacuje na zemlje regiona, ocijenivši to istorijskim uspjehom za zemlje regiona.

On je ocijenio da su glavni ciljevi Sporazuma postignuti uspostavljanjem uslova za trajan i stabilan mir, unapređenjem saradnje u oblasti bezbjednosti i odbrane kao i postizanjem zavidnog nivoa transparentnosti i uzajamnog povjerenja.

U fokusu diskusije 50 ministara inostranih poslova i drugih predstavnika zemalja članica, zemalja i organizacija partnera OEBS-a na ovogodišnjem zasjedanju Ministarskog savjeta su kriza u Ukrajini, borba protiv terorizma i smjernice za daljnje djelovanje OEBS-a, kojim će od 1. januara 2015. godine predsjedavati Srbija.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

miris dunja

04.12.2014 19:20

Ko je ovaj. Nije li on doživio debakl?

ODGOVORITE