Majdanpek i dalje čeka struju

Četvrti dan je kako Majdanpek nema struju ni grejanje. Vojska Srbije jutros je dopremila tri agregata velike snage. Radnici "Elektromreže Srbije" rade bez prestanka i očekuje se da tokom dana Majdanpek dobije struju.

Srbija 04.12.2014 | 10:55
Majdanpek i dalje čeka struju

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić kaže za RTS da će Vojska Srbije dopremiti još agregata ukoliko to bude potrebno. Jedan od agregata trebalo bi da bude montiran kod gradske toplane kako bi bar stanari nižih sparatova mogli da dobiju grejanje.

Razmatra se mogućnost da se jedan od agregata montira kod lokalnesportske hale, kako bi građani tu mogli da dođu i da se ugreju i obave sve što je potrebno.

Gašić je zahvalio građanima Majdanpeka na strpljenju, ali je istakao da lokalne samouprave moraju mnogo više da se angažuju na prevenciji.

"Ne sme da se desi da je pokvaren agregat u Domu zdravlja, ni da neko od lokalnih funcionera kaže da nema nafte", istakao je ministar.

Gašić je rekao i da ga je direktor RTB "Bor" obavesti da oni sada dele 7.000 vekni hleba.

Ministar napominje da je više od 200 radnika, elektromontera, već treći dan na Debelom lugu.

"To je tako nepristupačan teren. To je stub koji je 50 metara visok, koji je pre mnogo godina stavljen uz pomoć helikoptera. To što čine radnici u ovom trenutku, nadljudski je napor", istakao je Gašić.

Izvršni direktor Elektromreža Srbije Ilija Cvijetić očekuje da će struja u Majdanpek doći u toku dana.

"Ne možemo da govorimo o vremenima, da ne stvaramo paniku i nervozu među radnicima i stanovništvom. Nadam se dobrim vestima u toku dana, a daj bože i pre podne", rekao je Cvijetić za Radio-televiziju Srbije.

Istakao je da se cele noći radilo da se osposobe još dva dalekovoda, kako bi se obezbedilo sigurno napajanje Majdanpeka strujom.

"Radimo sve što možemo, a i više nego što možemo. Velika je hladnoća. Angažovali smo još 50 ljudi", rekao je Cvijetić. Struja u Majdanpeku došla je sinoć oko 19.30, a ubrzo potom je
ponovo nestala.

Vanredna situacija u Majdanpeku nije uvedena. Ipak, načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić smatra da je to možda trebalo da se uradi, iako to nužno ne bi značilo i evakuaciju građana.

"U Majdanpeku već tri dana nema uslova za normalan život, a u takvoj situaciji se proglašava vanredna situacija", rekao je Marić gostujući na RTS-u. 

Napomenuo je da Sektor za vanredne situacije nabavlja sve što od zatraži opštinski štab.

"Već smo uputili jedan agregat prema Majdanpeku koji je već u funkciji u bolnici, juče je upućen još jedan veliki agregat ka rudniku, kao i 10 manjih agregata, kaloriferi, grejalice", rekao je Marić i dodao da Crveni krst doprema pomoć u hrani i vodi.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar