BiH živi na znoju svojih građana

Direktor Svjetske banke za jugoistočnu Evropu Elizabet Goldštajn izjavila je da BiH ne živi na novcu Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, već na znoju svojih građana, kako u BiH, tako i u dijaspori.

Bosna i Hercegovina 04.12.2014 | 09:38
BiH živi na znoju svojih građana

"Vlasti dobijaju neku podršku od nas, to je tačno, ali to je sitno u poređenju sa doznakama dijaspore", pojašnjava Goldštajnova, koja boravi u BiH.

Prema njenim procjenama, ekonomski rast u BiH biće oko nule.

"Iako to ne zvuči baš dobro, ovakav privredni rast bolji je nego što smo očekivali nakon poplava", navela je Goldštajnova.

Ističući da mala i srednja preduzeća u BiH nude šansu za zapošljavanje, Goldštajnova je ocijenila da BiH nedostaje brzina u provođenju reformi i izgradnji političke volje za provođenje dubokih strukturalnih reformi.

"Niste dovoljno spremni za otvorena tržišta, globalne izazove, vaša radna snaga nije fleksibilna koliko bi trebalo da bude", kaže Goldštajnova.

Ona smatra da je stopa nezaposlenosti u BiH i dalje "tvrdoglavo visoka, posebno među mlađom populacijom".

Izvor: Dnevni avaz

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Sara

04.12.2014 09:58

Gospodjo Goldstajn budite vi fleksibilni sa dvjesto , tristo maraka mjesecno.

ODGOVORITE
Name

Ima tu malo istine..

04.12.2014 10:20

Moze li joj neko prenijeti poruku da ima u tome svemu malo istine a malo sudbine. Goldstein je inace jevrejsko prezime, zasto neko sa prezimenom koje zavrsava na ic i vic ne moze da "vlada" svjetskim fondovima pa bi vidjeli onda koji dio planete bi se razvijao.

ODGOVORITE
Name

lijepo je bilo a sad samo se snilo

04.12.2014 10:23

Pare MMFa su održale sve ove nepismene a nadasve pokvarene klipane na vlasti, evo već 15 godina. Za tih 15 godina, sve je razvaljeno i u kreditima smo do guše. Da nije bilo MMFa, nakon što su pojeli Telekom, Dodik se ne bi održao na vlasti ni dva mjeseca. Da bi se uveo red u ovoj zemlji mora se prestati sa ovakvom praksom MMFa i svjetskih moćnika. Oni ustvari ovdje stvaraju uslove za nered. Vlada ga implementira te uslove i provodi taj nered.

ODGOVORITE
Name

Sudija...

04.12.2014 10:25

Pazi ovo imamo ekonomski rast ali sa NULOM...Ko je gladan 3 dana sedmicno, sad ce biti 2..

ODGOVORITE
Name

borg

04.12.2014 10:31

Bolje na znoju nego na krvi svojih gradjana.Je li u vasoj drzavi draga gospodjo drugacije.

ODGOVORITE
Name

Crni

04.12.2014 18:45

Treba dobro jesti i piti da bi stvorio znoj, nema više ni tog znoja. Život nam je težak kao planina, a smrt laka kao pero.

ODGOVORITE
Name

Julio

04.12.2014 19:49

TREBA DIJASPORA DA UPRAVLJA BIH ILI CETE RADITI KAKO RADI CIJELA EVROPA ,NE BIRATI TE IDIOTE DA VAS PREDSTAVLJAJU U SVIJETU ILI STOPIRAMO PARE.

ODGOVORITE