Kina: Neprihvatljiv pokušaj Londona

Pokušaj britanskih parlamentaraca da se mešaju u unutrašnje stvari Kine, dolaskom u posetu Hong Kongu, neprihvatljivo je, poručuju iz Pekinga.

Svijet 03.12.2014 | 17:15
Kina: Neprihvatljiv pokušaj Londona

Ono je osuđeno na propast, saopšteno je danas iz kineskog ministarstva spoljnih poslova.

"Neki ljudi iz Britanije pokušavaju da koriste takozvanu moralnu obavezu da obmanu javnost i mešaju se u unutrašnje stvari Kine. Ova vrsta neprihvatljivog akta je osuđena na propast", izjavila je portparolka ministarstva inostranih poslova Hua Čun Jing na brifingu za novinare.

Članovima Komiteta za inostrane poslove britanskog parlamenta Kina je odbila da izda vize za posetu Hong Kongu, planiranu kasnije ovog meseca, navodi AFP.

Parlamentarni Komitet je planirao da istraži odgovornosti Britanije prema Sino-britanskoj zajedničkoj deklaraciji iz 1984. godine kojom je uspostavljena procedura za primopredaju vlasti nad Hong Kongom između Velike Britanije i Kine.

Tokom retke vanredne debate u britanskom parlamentu, parlamentarci su pozvali vladu u Dauning stritu da zauzme oštriji stav prema Kini.

Britanski ministar inostranih poslova Hugo Svajer je, povodom odbijanja Kine da izda vize britanskim parlamentarcima, rekao da je to potpuno neopravdano i naglasio potrebu za dijalogom "o pitanjima s kojima se čak i ne slažu".

U obraćanju parlamentarcima, Svajer je rekao da Britanija ima i pravni interes i moralnu obavezu u praćenju i sprovođenju te deklaracije. Međutim, Hugo je uzvratio da Britanija nema suverenitet, nema administrativnu vlast niti pravo nadzora nad Hong Kongom.

"Ne postoji tako nešto kao što je moralna obaveza", jasna je bila portparol kineskog ministarstva.

Deklaracija predviđa sistem upravljanja Hong Kongom po principu "jedna zemlja, dva sistema" kojom se "garantuju slobode nepoznate kopnu (Kini) i očuvanja njenog visokog stepena autonomije za (u narednih) 50 godina", objašnjava AFP.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

03.12.2014 18:22

Ovi glupi englezi stvarno cackaju mecku a imaju puno svojih problema oni cackaju oko Kine

ODGOVORITE