Konstitutivna sjednica 9. decembra

Kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u prethodnom sazivu zakazao je za utorak, 9. decembar, konstitutivnu sjednicu Predstavničkog doma u novom sazivu.

Bosna i Hercegovina 03.12.2014 | 15:59
Konstitutivna sjednica 9. decembra

Član Kolegijuma Doma Denis Bećirović rekao je novinarima u Sarajevu da će na sjednici biti birani predsjedavajući i dva zamjenika predsjedavajućeg Doma."Prva tačka dnevnog reda je davanje svečane izjave svih novoizabranih poslanika, nakon toga slijede izbor predsjedavajućeg Doma i prvog i drugog zamjenika i onda izbor Komisije ze pripremu izbora Savjeta ministara BiH", naveo je Bećirović.On je rekao da Kolegijum doma još nije dobio imena kandidata za novo rukovodstvo Predstavničkog doma.

"Prijedlog kandidata političke stranke još nisu do kraja definisale, tako da do utorka, vjerovatno, nećemo imati formalne kandidate za najodgovornije dužnosti u Predstavničkom domu", precizirao je Bećirović.Prema njegovim riječima, poslanik SBB-a BiH Mirsad Đonlagić, kao najstariji poslanik, vodiće sjednicu do izbora predsjedavajućeg."Uoči sjednice, obavićemo sa njim konsultativni sastanak u funkciji pripreme i što efikasnijeg rada Doma", rekao je Bećirović.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a i član dosadašnjeg Kolegijuma Doma Božo LJubić rekao je novinarima da političke stranke okupljene oko HNS-a imaju svoj prijedlog kandidata za novog člana Kolegijuma doma, ali nije želio saopštiti njegovo ime.

"Sigurno je da će političke stranke okupljene oko HNS-a činiti vlast od kantona do nivoa BiH", rekao je LJubić.Konstitutivna sjednica Predstavničkog doma biće održana u utorak u zgradi Parlamentarne skupštine BiH sa početkom u 12.00 časova.

Rok za konstituisanje Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je 30 dana od dana objavljivanja potvrđenih izbornih rezultata, što je bilo 10. novembra.U sedmom sazivu Predstavničkog doma biće 14 poslanika iz Republike Srpske i 28 iz Federacije BiH, koji su izabrani na opštim izborima 12. oktobra.

Komentari / 0

Ostavite komentar