Uskoro: Lijek koji "stopira" bol, bez ikakvih posljedica

Na tržištu će se uskoro pojaviti lek koji neće imati zavisno dejstvo po pacijenta, a lečiće sve vrste hroničnih bolesti.

Svijet 03.12.2014 | 07:21
Uskoro: Lijek koji "stopira" bol, bez ikakvih posljedica

Naučnici Univerziteta Sent Luis u Misuriju ispitivali su dejstvo novog leka koji može da leči neuropatske hronične tegobe odnosno da stopiraju bol, a da pritom ne izazivaju zavisnost kod pacijenata.

Zahvaljujući testiranju na glodarima, stručnjaci su uspeli da blokiraju putanju bola, do kojih je došlo usled oštećenja nerava. To su postigli uključivanjem receptora A3 u mozgu pacova i kičmenoj moždini.

Sadašnji oblici lekova protiv bolova smatraju se vrlo problematičnim, jer obično imaju mnoštvo neželjenih efekata i smanjuju kvalitet života pacijenta, naročitno štete onima sa malignim oboljenjima.

Studija, na čijem čelu se nalazi profesor farmacije i fiziologije dr Danijel Salvemini, objavljena je u žurnalu "Brain".

Ovaj lek bi uskoro mogao da dođe na svetsko tržište, a predviđa mu se pozitivna budućnost jer on ne nosi nikakve negativne posledice po ljudski organizam, što nije slučaj sa lekovima koji su sad u upotrebi.

Komentari / 0

Ostavite komentar