Nema prepisa imovine bez uporišta u zakonu

Nema zemlje u svijetu u kojoj se imovina može prepisati sa jednog pravnog lica na drugo, a da nema uporišta u zakonu, izjavila je Srni predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.

Republika Srpska 01.12.2014 | 18:33
Nema prepisa imovine bez uporišta u zakonu

Majkićeva je odbacila tvrdnju ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića da su "odlukom Ustavnog suda BiH eliminisane prepreke iz 2010. godine za knjiženje perpsketivne vojne imovine".  

"Čini se da će Osmiću proći mandat, a da nije savladao tu lekciju. Da je mogao ministar odbrane BiH da vrši knjiženje perspektivne vojne imovine, on bi to do sada uradio", istakla je Majkićeva. 

Ona je dodala da političke partije mogu dogovoriti da se izvršni knjiženje, mogu napraviti sporazum i omogućiti da vlasnici imovine – dva entiteta, odnosno njihove vlade i Savjet ministara BiH – uđu u proces donošenja zakona, ali ne samo zakona o vojnoj imovini, nego zakona o državnoj i vojnoj imovini. 

"Taj zakon treba precizno da definiše veličinu lokacija, mjesto i sve druge detalje. Ne može kasarna Manjača, koja je kapacitetom bila potrebna Jugoslovenskoj narodnoj armiji, velikoj vojsci i njenim potrebama, sada da koristi Oružanim snagama BiH kojima ne treba tolika lokacija", istakla je Majkićeva. 

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH rekla je da bi zbog takve situacije kasarnu Manjača trebalo podijeliti i da dio, koji nije potreban Oružanim snagama BiH, bude vraćen lokalnoj zajednici. 

"Ima mnogo posla koji treba obaviti na tom planu. Oružane snage BiH očigledno to nisu u stanju da provedu, zbog čega ministar odbrane BiH, ne prvi put, pravi cirkus i zabunu. Neka proba uknjižiti to što je zamislio", dodala je Majkićeva. 

Zamjenik pravobranioca BiH Mlađen Mandić izjavio je danas Srni da je knjižnje perspektivne vojne imovine neophodno donijeti zakon na nivou BiH, jer odluka Predsjedništva BiH i Zakon o odbrani BiH ne mogu biti pravni osnovi da se to učini. 

Ministar odbrane BiH Zekerija Osmić je na konferenciji za novinare 28. novembra izjavio da su prepreke koje su postojale 2010. godine za knjiženje perpsketivne vojne imovine "eliminisane odlukom Ustavnog suda BiH", te da "postoje pravni osnovi da se nastavi započeti proces knjiženja perspektivnih vojnih lokacija na osnovu apelacija od prošle i pretprošle godine". 

Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac upozorio je ranije u intervjuu Srni da se perspektivne vojne lokacije ne mogu uknjižiti na osnovu odluke Predsjedništva BiH i naglašava da se to može učiniti samo kada se donese zakon na nivou BiH. 

Marjanac u intervjuu Srni ocjenjuje da je nekorektno od bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je tokom procesa sastavljanja skupštinske većine na nivou BiH tvrdio da je donesena odluka Predsjedništva BiH i da se lokacije mogu knjižiti. 

"Vrlo brzo će se pokazati da ni jedan sud, ako bude radio po Ustavu i zakonu, neće moći da uknjiži lokacije dok se ne donese zakon na nivou BiH, odnosno dok entiteti ne prenesu nadležnost za te lokacije koje su bile u njihovoj nadležnosti. Bez odluka entiteta nema knjiženja", istakao je Marjanac. 

Zakon je trebalo da bude donesen nakon dogovora političkih lidera 9. marta 2012. godine, međutim, opstruisale su ga stranke iz Federacije BiH, jer su tražile da se knjiži samo vojna imovina, a da ostane državna imovina, u čemu je, iz svojih interesa, pomogao i OHR, koji bi bio zatvoren da je sve ispoštovano.

NATO je 2010. godine u Talinu donio odluku da BiH može pristupiti uslovno Akcionom planu za članstvo /MAP/ do prenosa vlasništva perspektivnih nepokretnih vojnih lokacija na Ministarstvo odbane BiH.


Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Imovina

01.12.2014 17:45

Ma pusti imovinu, daj mi posao.

ODGOVORITE
Name

lakiluk

01.12.2014 18:04

ŠTA IMA MACANE?

ODGOVORITE
Name

Sumnjičavi

01.12.2014 20:09

Kad je zadnji put mjerila pritisak??!! Ne izgleda baš vitalno i živahno, ni zdravo čak.

ODGOVORITE
Name

LEPIR

01.12.2014 22:12

EH TI SVE ZNAS.TI SI SVAKOM LONCU POKLOPAC.

ODGOVORITE
Name

VEZA

02.12.2014 01:45

Ova zena veze nema u zivotu,ali se zato nagemala narodnih para.

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

02.12.2014 08:05

Ova zena je dno dna, ali u ekipi sto unisti ovaj narod, ona se dobro namirila.Obavezno zakon o porijeklu imovine. ODUZETI SVE UKRADENO OD NARODA.

ODGOVORITE