Uhapšeni zaposleni u UIO i Graničnoj policiji BiH

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH Dobroslav Prlić i Domogoj Jukić lišeni su slobode u jutrošnjoj akciji Granične policije BiH kodnog naziva "Tref 2" na otkrivanju lica osumnjičenih za krijumčarenje akcizne robe i korupcije na području Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Srednjobosanskog kantona.

Bosna i Hercegovina 01.12.2014 | 16:55
Uhapšeni zaposleni u UIO i Graničnoj policiji BiH

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da su slobode lišeni i policijski službenici Granične policije BiH Miroslav Vučić, Ivan Vukšić, Armin Torlo i Ahmet Čevra, za koje postoje osnovana sumnja da su počinili koruptivna krivična djela u vezi sa krijumčarenjem, a za dvojicu od njih i za krivična djela odavanje tajnih podataka i krijumčarenje.

Zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizovanje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe u vezi sa krijumčarenjem i ilegalnom preprodajom većih količina morske ribe iz Hrvatske u BiH lišeni su slobode Srećko Bošković i Dragica Škrobo.

Slobode su lišeni i Igor Drmić, Zdenko Kuliš, te državljanin Hrvatske Tonči Polić. Lišavanje slobode i pretresi obavljeni su po nalogu Tužilaštva BiH.

Tokom pretresa pronađena je određena količina naoružanja i duvana, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokazni materijal u daljoj istrazi.

U ovoj akciji slobode su lišena lica koja su osumnjičena da su s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi u proteklom periodu počinila krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, a u vezi sa krijumčarenjem većih količina rezanog duvana iz BiH na teritoriju Hrvatske, kao i nedozvoljenim prometom akciznih roba na teritoriju BiH.

Postupajući tužilac će u zakonskom roku ispitati osumnjičena lica, te nakon toga donijeti odluku o eventualnom prijedlogu za određivanje mjera zabrane.

Komentari / 0

Ostavite komentar