Gori Kairo zbog oslobađanja Mubaraka

Egipatska policija upotrebila je suzavac i vodene topove da bi rasterala demonstrante koji su se danas okupili na centralnom trgu u Kairu zbog oslobađanja Hosnija Mubaraka.

Svijet 29.11.2014 | 21:03
Gori Kairo zbog oslobađanja Mubaraka

Više od 1.000 demonstranata se okupilo na ulazu na trg Tahrir, centar protesta protiv Mubaraka, preneo je AFP.

Učesnici protesta su uzvikivali parole kao što je "Narod traži smenu režima!".

Policajci su upotrebili suzavac i vodene topove i uspeli su da rasteraju demonstrante u sporedne ulice, navodi AFP.

S druge strane, odluku suda oduševljeno su dočekale Mubarakove pristalice, koje tvrde da su tri decenije njegove vladavine bile uspešne i stabilne.

Posle svrgavanja Mubaraka, usledile su gotovo četiri godine previranja u zemlji, u kojoj je prošle godine, posle masovnih protesta, vojska srušila s vlasti i njegovog islamističkog naslednika Mohameda Morsija.

Egipatski sud je odbacio tužbu Mubaraka zbog ubijanja demonstranata za vreme protesta 2011. u kojima je zbačen s vlasti.

Sud je, takođe, oslobodio Mubaraka optužbi za korupciju prilikom izvoza gasa u Izrael, ali će on ostati iza rešetaka zato što služi trogodišnju kaznu zatvora zbog korupcije u drugom, odvojenom slučaju.

Tokom protesta u kojima je svrgnut Mubarak ubijeno je oko 800 ljudi. Demonstranti su se tokom 18 dana protesta sukobljavali sa policijom širom zemlje i palili su policijske stanice.

Mubarak je prvostepeno osuđen na doživotni zatvor za smrt demonstranata, ali je Apelacioni sud 2012. godine poništio ovu presudu iz tehničkih razloga.

Nova presuda je trebalo da bude izrečena 27. septembra, ali je glavni sudija al-Rašidi to odložio jer nije završio pisanje obrazloženja.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

PERO

29.11.2014 21:30

MA DAJ BRE GORI KAIRO.KOJE GLUPOSTI OKUPILO SE 1000 LJUDI ODMA STE UVELICALI.KAO GORI KAIRO. TAKVE GLUPOSTI I UVELICAVANJA PRAVITE TO JE STRASNO. MJESTO DA SMIRIVATE STRASTI VI JOS VISE VELICATE.BRUKA

ODGOVORITE