Omerović bio na vezi sa vođom Islamske države

Austrijski državljanin Mirsad Omerović, rodom iz Tutina, koji je uhapšen u protivterorističkoj akciji austrijske policije, imao je direktnu vezu sa "kalifom" Islamske države Abu Bakr al Bagdadijem u Siriji.

Bosna i Hercegovina 29.11.2014 | 12:00
Omerović bio na vezi sa vođom Islamske države

Mirsad, koji je delovao pod "borbenim imenom" Ebu Tejma je, kako prenose austrijski mediji, iako je zvanično bio nezaposlen, živeo u u Beču opštinskom stanu od 105 kvadrata, imao skup automobil i petoro dece.

Taj primalac socijalne pomoći bio je iznenađen velikom policijskom akcijom, koja se, odvijala u petak u četiri ujutro, bez ikakvih naznaka da će do nje doći.

Pripadnici specijalne jedinice policije Kobra ciljano su upali u stan glavno osumnjičenog za vrbovanje džihadista.

Više od godinu dana su ga pripadnici Službe za očuvanje ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) pratili Mirsada, prisluškivali svaki razgovor i pratili i pisanu komunikaciju.

Nakon što su prikupili dovoljno informacija oni su se odlučili na akciju.

Iz prethodnog nadzora Mirsada policija je ustanovila da on nije samo simpatizer Islamske države, već glavni akter za vrbovanje džihadista na nemačkom govornom području.

On je osumnjičen da je prikupljao finansijska sredstva za Islamsku državu, kao i mlade džihadiste, te da u Evropi gotovo nijedan odlazak džihadista u Siriju nije prošao bez njegove umešanosti.

Mirsad je naloge dobijao direktno od "kalifa" Bagdadija i austrijskog džihadiste Mohameda M.

Bečki dnevnik "Kronen cajtung" prenosi da je nedavno Mirsad u jednoj džamiji upitao da li ima kćerki za udaju, rekavši da poznaje mnogo njih koji traže supruge.

Mirsad je propovedao u Austriji i Nemačkoj i važio je za osobu blisku nemačkom salafisti Pijeri Foglu.

U Austriji on je u više navrata kao gost držao govore i propovedi u džamiji Altun Alem u 2.bečkom okrugu. Inače ta džamija, čiji je hodža Adem D., bila je već duže vreme pod prismotrom BVT.

Ministar pravosuđa Austrije Volfgang Brandšteter izjavio je bečkom "Kuriru" da će vlasti odlučno delovati protiv osumnjičenih za terorizam i ukazao je da postoji dovoljno konkretnog dokaznog materijala.

Izvor: Tanjug

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Koliko takvih ima u BiH

29.11.2014 13:17

Koliko je samo u ratu tih fanatika iz Irana,Sirije,Egipta i drugih zemalja dobilo drzavljanstvo Bosne i Hercegovine

ODGOVORITE
Name

heo

29.11.2014 13:21

Zalosno je da u RS malo ko zna a treba da se zna da se Alija Izetbegovic zenio 3 puta. Treci put to je bilo '93.Znaci dok su njegovi muslimani ginuli i umirali od gladi on se zenio i pravio svadbu.Zena mu se zove Amira i brak je sklopljen po Sherijatskom zakonu. I mada se Bakir LAZNO predstavlja kao potomak partizanske porodice istina je da je njegov Alija bio pripadnik Handzar divizije i da je klao Srbe u 2.ratu. Onda su ga partizani poslije oslobodjenja uhapsili i odrobijao je.Tadasnja zena i djeca (medju njima je bio Bakir) su mu prezivili zato sto su pobjegli u Tursku. Sada da znate odakle tako snazna veza izmedju Turske i Bakira i svih ovih mudzahedina.

ODGOVORITE
Name

Md

29.11.2014 14:54

Mirsada je puna Gornja Maoca samo sto ih stiti Bakir

ODGOVORITE
Name

re.MD

29.11.2014 16:43

A OVAJ MORA BITI SVAKOM LONCU POKLOPAC.

ODGOVORITE