Krov za crkvu vezirovoj majci

U Sokolovićima kod Rudog u toku obnova hrama podignutog za vreme Turaka u 16. veku. Ktitor je Stevan Gagić iz Amerike.

Srbija 29.11.2014 | 07:57
Krov za crkvu vezirovoj majci

U Crkvinama, livadi nazvanoj po mestu gde je u 16. veku na vrhuncu moći, Mehmed-paša Sokolović (Bajo Nenadić) podigao crkvu majci, a koju su kasnije Turci spalili, u toku je obnova crkve.

Ktitor je pop Stevan Gagić iz Kalifornije. Ovaj budući hram na nekadašnjim temeljima crkve, sveštenik Gagić je posvetio žrtvama Jasenovačkog logora i vezirovoj majci koja je u pravoslavnoj veri ostala do kraja života, za razliku od supruga Dragutina koji se poturčio.

Ocu je Bajo Nenadić sagradio džamiju, kad i majci crkvu, a deli ih Sokolovački potok. U vremenima prošlim, džamija je pet puta rušena, pa i u ovom veku, i isto toliko puta obnovljena. Crkva se obnavlja prvi put.

Priču u „Novostima“ o spremnosti Slobodana Rađena da livadu ustupi besplatno graditeljima crkve pročitao je u Kaliforniji vremešni pop Stevan Gagić, koji je tokom Drugog svetskog rata emigrirao sa Pala. Odlučio je da bude ktitor crkvi. Poslove vodi građevinski inženjer iz Valjeva Branislav Kovačević, vlasnik firme „Trem gradnja“

- Malo kasnimo u radovima, zbog prevelikog broja kišnih dana. Posla će biti i na proleće, ali ne mnogo - kaže za „Novosti“ Andrija Đedović, građevinski tehničar iz Valjeva, koji trenutno zamenjuje inženjera Kovačevića.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Neimar

29.11.2014 09:00

Cuj, zar su za vrijeme osmanlija gradjene crkve?

ODGOVORITE