Putin: Ne prihvatamo ultimatume

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da su nelegitimne jednostrane sankcije koje su Rusiji uvele SAD, Evropska unija, Japan, Australija i još neke zemlje, da razgovor s Rusijom jezikom sankcija i ultimatuma nema perspektivu, kao I da takav pritisak predstavlja pretnju međunarodnoj stabilnosti.

Svijet 28.11.2014 | 12:00
Putin: Ne prihvatamo ultimatume

"Takav pritisak ne samo da nanosi direktnu ekonomsku štetu, već predstavlja i pretnju međunarodnoj stabilnosti", izjavio je Putin u intervjuu agenciji Anadolija uoči posete Turskoj 1. decembra i naglasio da ceni samostalnost Turske koja se nije priključila sankcijama.

Ističući da su pokušaji razgovora sa Rusijom jezikom ultimatuma neprihvatljivi i besperspektivni, ruski predsednik rekao je da je odgovor Moskve bio i biće uravnotežen i da će uvažavati prava i obaveze Rusije po međunarodnim sporazumima, između ostalog i u okviru Svetske trgovinske organizacije, prenela je RIA Novosti.
"Računamo da će pobediti zdrav razum. Pozivamo na prevladavanje defektne logike ograničenja i pretnji i prelazak na traženje uzajamno prihvatljivih rešenja za postojeće probleme", rekao je Putin.

Predsednik Rusije je istakao da ceni samostalnost Turske koja se nije priključila sankcijama Rusiji.
"Turski partneri nisu žrtvovali svoje interese radi političkih ambicija nekoga spolja", naglasio je Putin, dodajući da je to "prava promišljena i dalekovida" procena, prenosi TAS S.

Putin je, takođe, obećao podršku vladama Sirije i Iraka u borbi protiv ekstremista, naglašavajući da je borba protiv terorizma na Bliskom istoku, severu Afrike i Siriji, jedan od prioriteta međunarodne zajednice.

Kao glavnu pretnju za Siriju i taj region, ruski predsednik je naveo aktivnosti "Islamske države" i drugih radikalnih grupa, koje je svojevremno nekoliko zapadnih zemalja podsticalo.

Prema Putinovim rečima, napori u borbi protiv terorističkih i ekstremističkih pretnji treba da budu zasnovani na odlukama Saveta bezbednosti UN, strogom poštovanju normi međunarodnog prava, pre svega principa državnog suvereniteta i nemešanja u unutrašnja pitanja.
"I što je, takođe, važno, transparentno i bez "prikrivenog" dnevnog reda", dodao je Putin.

Prema njegovim rečima, jačanje pozicija terorističkih grupa u Siriji u regionu Bliskog istoka u celini, zahteva ujedinjenje svih "zdravih snaga sirijskog društva" radi budućnosti Sirije kao suverene, jedinstvene, sekularne i demokratske zemlje.
"Mi dobro shvatamo kakvo je teško breme na Turskoj u uslovima nastavka krvoprolića kod vašeg suseda", naglasio je Putin.

Putin će sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom razmotriti realizaciju zajedničkih projekata u energetskoj sferi i razmeniti mišljenja o ključnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, najavljeno je u Moskvi.

Ruski predsednik će 1. decembra učestvovati u radu petog zasedanja Saveta za saradnju na najvišem nivou, osnovanom 2010. godine.

Obim robne razmene između dve zemlje 2013. godine bio je 32,7 milijarde dolara, pri čemu je ukupan obim ruskih direktnih investicija u Turskoj iznad 1,7 milijardi dolara, a turskih u Rusiji blizu milijarde.

Izvor: TANJUG

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Milan

28.11.2014 14:15

Samo lagano, sve ces ti prihvati samo dok Ameri jos zavrnu uši.

ODGOVORITE
Name

Путин

28.11.2014 15:40

Пази да теби неко не заврне уши !!!

ODGOVORITE
Name

pd

28.11.2014 18:45

Svaka čast za komentar Putine. Ne može njemu Amerika ništa bolje da sređuju probleme u svojoj državi.

ODGOVORITE
Name

Istinski prijatelj

28.11.2014 19:37

Bravo Turska!!!

ODGOVORITE