Opozicija protiv izmjena Zakona o sukobu interesa

Skupština Brčko distrikta nije danas, u preceduri prvog čitanja, usvojila predložene izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa u institucijama distrikta kojima je previđeno da pitanja iz te oblasti budu u nadležnosti lokalne izborne komisije.

Bosna i Hercegovina 26.11.2014 | 17:46
Opozicija protiv izmjena Zakona o sukobu interesa

Protiv predloženih izmjena i dopuna Zakona glasali su poslanici opozicionih političkih partija, a s obzirom da parlamentarna većina još nije obezbijedila Statutom distrikta predviđeni minimum od 19 poslanika, 18 poslanika većine danas nije moglo da izglasa ovaj akt.

U raspravi koja je prethodila glasanju članovi brčanske zakonodavne vlasti iz opozicionog bloka koji broji 13 poslanika zahtijevali su da iz dnevnog reda bude povučen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama Brčko distrikta.

Tome se usprotivio predsjednik Skupštine Đorđa Kojić, navodeći da je ovaj zakonski akt dostavljen svim poslaničkim klubovima još 18. juna, a da se u međivremenu niko nije oglasio nijednom primjedbom.

Na prijedlog gradonačelnika Brčkog Ante Domića iz dnevnog reda povučeni su nacrti zakonskih akata o stavljanju van snage zakona o elektronskom potpisu i o elektronskoj ispravi distrikta, za koje je bilo predviđeno da budu razmatrani po hitnom postupku.

Povučen je i Nacrt zakona o priznavanju inostranih visokoškolskih kvalifikacija u distriktu.

Skupština je razmatrala izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja Vlade i institucija distrikta za 2013. godinu u kojem je data negativna ocjena njihovom radu, a opozicioni poslanici u raspravi su oštro kritikovali način trošenja budžetskih sredstava.

Novoimenovani šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove u Vladi Brčko distrikta Tomislav Stjepanović danas je pred poslanicima dao svečanu izjavu i položio zakletvu.

Naredna redovna sjednica brčanskog parlamenta biće održana 10. decembra.

Komentari / 0

Ostavite komentar