Uhapšeni lideri studentskih protesta u Hong Kongu

Policija u Hong Kongu je danas uklonila još nekoliko uličnih barikada na mestu prodemokratskih protesta, u okviru dvodnevne operacije u kojoj je uhapšeno više od 100 ljudi, uključujući studentske lidere protesta.

Svijet 26.11.2014 | 10:01
Uhapšeni lideri studentskih protesta u Hong Kongu

Policija je uklonila barikade u oblasti Mong Kok gde su se ulogorili demontranti koji protestuju već dva meseca.

Policija je saopštila da je 116 osoba uhapšeno zbog prestupa medju kojima su nezakonito okupljanje i napad na policiju i njeno ometanje u obavljanju posla, prenosi AP.

Jedan muškarac je uhapšen zbog posedovanja ofanzivnog oružja uključujući sekiru, čekić i pajser. Medju uhapšenima su studentski lideri 18-godišnji lider grupe Skolarizam Džošua Vong i zamenik generalnog sekretara Honkonške federacije studenata Čester Šam.

Prema procenama organizatora, na početku je u protestima učestvovalo 200.000 demonstranata u poluautonomnom kineskom gradu, ali se njihov broj znatno smanjio, a i podrška javnosti je opala.

Demonstranti zahtevaju da vlada Hong Konga odustane od plana koji su im nametnuli komunistički lideri Kine, a prema kome bi komisija štavljena od pripadnika elite naklonjene Pekingu ocenjivala kandidate za lidera Hong Konga na izborima 2017. godine.

Lokalni mediji javljaju da je 4.000 policajaca sprovelo sudsku odluku da uklone barikade na delu puta Nejtan roud dugom 450 metara. Radi se o važnoj saobraćajnici u Kovlunu, gde se nalazi radničko naselje Mong Kok. Sud je odluku doneo na zahtev taksi vozača.

Pokušaj vlasti da, u skladu sa drugom odlukom suda, raščiste drugu manju oblast gde se održavaju protesti završio se tako što je nastao haos kada su se demonstranti sukobili sa policijom.

Sukob je trajao nekoliko sati sinoć tokom večeri. Dvadeset policajaca je povredjeno u tim sukobima.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar